U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s

Extra militaire inzet in MKZ-gebied Friesland

DOKKUM, 16 APR. In het met mond- en klauwzeer besmette gebied in Friesland komt extra militaire inzet. Dit heeft burgemeester R. Cazemir van de gemeente Dongeradeel zondag bekendgemaakt. De zestig soldaten worden ingezet om de brandweer te helpen met het ontsmetten van auto's die de tweekilometerzone in of uit gaan.

De vijftig militairen die al vanaf vrijdag in Friesland zijn, concentreren zich nu op het assisteren van de politie bij de controle van personen die het gebied in willen. Het is onbekend hoe lang de soldaten in het gebied blijven.

In het Friese Ee en Anjum zijn zaterdag opnieuw twee bedrijven verdacht van besmetting met mond- en klauwzeer. Het gaat in beide gevallen om schapenbedrijven. De boerderijen zijn al geruimd omdat ze zich in de directe omgeving van de eerdere besmettingen in Ee en Anjum bevonden.

Een woordvoerster van het ministerie van Landbouw kon niet zeggen of op de bedrijven ook koeien of varkens aanwezig waren. Volgens haar zal het enkele dagen duren voordat duidelijk wordt of de dieren daadwerkelijk besmet zijn met het virus. Het totaal aantal verdachte bedrijven komt nu op vier. Het totaal aantal besmette boerderijen is vijfentwintig.

Enkele tientallen actievoerende boeren hebben zaterdag omstreeks 16.00 uur met tractoren de snelweg A1 ter hoogte van Barneveld ongeveer een uur geblokkeerd. De Mobiele Eenheid was wel ter plaatse, maar hoefde uiteindelijk niet in te grijpen.

In Kootwijkerbroek, onderdeel van de gemeente Barneveld, was het vrijdagochtend ook al onrustig geweest. De Mobiele Eenheid voerde een charge uit en hield elf mensen aan. Zo'n honderd mensen voerden actie. Enkelen van hen hadden een blokkade in brand gestoken en dode varkens en kalveren in bomen en aan straatnaamborden gehangen.

Naast de politie zijn bij de verschillende acties tot nu toe achthonderd militairen ingezet. Met die ondersteuning heeft de politie op dit moment voldoende capaciteit, maar bij een uitbreiding van het virus wordt mogelijk een beroep gedaan op extra defensiepersoneel.

De ministers De Grave (Defensie) en De Vries (Binnenlandse Zaken) brachten zaterdag een werkbezoek aan het afgezette gebied op de Veluwe. Volgens De Grave kunnen er nog 'enkele honderden' militairen extra worden ingezet. De Vries verwacht vooralsnog geen extra beroep te hoeven doen. ,,We kunnen de situatie nu goed aan.''

De helft van de militairen wordt ingezet bij de douane, de andere helft ondersteunt de politie bij het afgrendelen van gebieden in Friesland en op de Veluwe.

De Vries verwerpt de verschillende acties die boeren de afgelopen weken hebben gehouden tegen de ruiming van dieren. ,,Het verzet heeft geen enkele zin. Natuurlijk is er sprake van een grote tragedie, maar acties dienen de zaak niet.''

De Belgische minister van Landbouw Jaak Gabriëls zegt dat Nederlandse boeren hun Belgische collega's biggen aanbieden tegen afbraakprijzen. ,,Als dat gebeurt, is het schandelijk gedrag,'' reageerde minister Brinkhorst van Landbouw zaterdag op de beschuldiging van zijn Belgische collega.

De Belgische minister van Landbouw maakte de illegale pogingen om Nederlandse biggen te dumpen op de Belgische markt bekend in het televisieprogramma Terzake. Gabriëls zei over bewijzen te beschikken dat Nederlandse boeren de biggen aanbieden voor 300 frank per dier, terwijl de normale prijs rond de 2000 frank schommelt.

Door de uitbraak van mond- en klauwzeer in Nederland is een exportverbod ingesteld om verspreiding van het virus te voorkomen. Met name de varkenshouders kampen met overvolle stallen.

Met de bekendmaking van de pogingen om biggen over de grens te dumpen, onderstreepte Gabriëls nog eens dat er strengere controles aan de grens nodig zijn om het mond- en klauwzeervirus buiten België te houden. Gabriëls voegde toe dat Nederland net als Groot-Brittannië de situatie nog niet onder controle heeft.

Volgens een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Landbouw kan de Algemene Inspectiedienst (AID) de handel niet uitsluiten, maar zijn er geen harde aanwijzingen voor. De AID en de Belgische inspectiedienst PVO gaan samenwerken om dergelijke overtredingen te voorkomen.

Landbouworganisatie LTO-Nederland veroordeelt overtredingen van het exportverbod: ,,Dit is spelen met vuur. Het aanbieden van dieren over de grens kan de crisis alleen maar verergeren,'' aldus C. van Gisbergen, voorzitter van de LTO-varkenshouders. Hij vreest dat de Europese Unie bij overtredingen de opgelegde beperkingen langer in stand zal houden. ,,Overtreders moeten keihard aangepakt en bestraft worden'', aldus Van Gisbergen.

Controles aan de Belgische grens op de illegale export van Nederlandse biggen hebben tot nu toe nog geen overtredingen opgeleverd, zo zei de Belgische minister van Landbouw zaterdag in het NOS Journaal.

Zaterdagavond is er op Nederland 2 een televisie-actie gehouden voor de door de mond- en klauwzeercrisis getroffen boeren. Tijdens en na het programma zijn er ongeveer 12.000 telefoontjes binnengekomen van mensen die geld willen geven. Hoeveel geld er in totaal is toegezegd, wordt de komende dagen bekend. De Rabobank en de Nederlandse Zuivelorganisatie geven elk 500.000 gulden.

De TROS had de actie samen met de stichting Geef de MKZ-boeren toekomst georganiseerd. Volgens een woordvoerder van de stichting doneerden diverse mensen dieren, zoals geiten en kalveren. Een uitgeverij zegde stripboeken toe aan kinderen van getroffen boeren. (ANP)

NRC Webpagina's
16 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad