NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE
NRC Handelsblad

Profiel

Boeken

Cultureel Supplement

Wetenschap en Onderwijs

Zaterdags Bijvoegsel

Magazine

Donderdag in Profiel:

ARGENTINIË

Nederland krijgt straks een Argentijnse koningin. Waar komt ze vandaan? Uit een land dat de cultuur van de Europese voorouders in ere houdt,maar met een economie die is vastgeklonken aan de Verenigde Staten. Een land met enorme rijkdommen, dat de armoede over zichzelf heeft afgeroepen. Verscheurd door twisten en oorlogen, beladen met een geschiedenis van terreur en martelingen. ‘De Argentijn houdt met hart en ziel van zijn land, maar in het achterhoofd heerst wantrouwen of onzekerheid.

Een land dat vooral vecht tegen zichzelf
In Argentinië duren de perioden van rust altijd maar kort. Het land blijft verscheurd door ruzie over de verdeling van de rijkdom.

Geen dag zonder dansen
De tango is even onlosmakelijk met Argentinië verbonden als pampa's en koeien.Toeristen komen speciaal voor de tango naar Buenos Aires, waar ze danszaal na danszaal afgaan. Een rondreizend circus zonder eigen tent.

Eerst komt voetbal, dan een tijd niks
In Argentinië is het voetbal een soort vorm van religie. Argentijnen hebben niet zomaar een voorkeur voor een bepaalde club of speler; ze geloven erin. Compleet met aanbidding en verering. Een tweede Maradona, god van het Argentijnse voetbal, zal er wel niet komen. Maar er is wel al een godenzoon. En het tennis komt op.

NRC Webpagina's
4 APRIL 2001

Archief Profiel


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad