U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Meer over MKZ

Brinkhorst neemt nieuwe maatregelen en versoepelt oude

RIJSWIJK, 5 APR. Minister Brinkhorst van Landbouw heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om het mond- en klauwzeervirus in te dammen. Hij overweegt een beperkt fokverbod voor varkens en pluimvee, en hij deelt Nederland in verschillende compartimenten in. De provincies die onder verdenking staan of besmet zijn, vormen samen een gebied.

De opdeling van het land in compartimenten gebeurt naar de beschikbaarheid van slachthuizen en de vervoerscapaciteit in het gebied. Hierdoor hoeven dieren die naar het slachthuis moeten, niet het gebied uit.

De getroffen provincies Gelderland, Overijssel, Flevoland en Noord-Brabant vormen samen een gebied. Waar de grenzen van de compartimenten komen te liggen, is nog niet bekend. In de compartimenten in de niet verdachte of besmette gebieden mag alles, behalve vervoer van vee. Brinkhorst heeft de Tweede Kamer laten weten dat hij een fokverbod overweegt voor varkens en pluimvee binnen een straal van 10 kilometer van MKZ-besmettingen of -verdenkingen. Ook kijkt hij naar de mogelijkheden om dieren te laten aborteren. De minister zegde verder toe dat de getroffen boeren hun schadevergoeding sneller krijgen uitbetaald. De boeren krijgen het geld nu binnen een maand na de taxatie en het doden van het vee.

Boeren die tussen het enten en het afmaken hun vee moeten blijven voeren, krijgen hiervoor ook compensatie. De werkgroep Landbouw en Armoede en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) betwijfelen of de snelle betaling wel haalbaar is. Een andere belangengroep, de stichting Boer en Vee, heeft een kort geding aangespannen tegen de staat. De stichting wil een oordeel over de rechtmatigheid van het preventief ruimen van gezond vee. Het geding dient donderdag in Den Haag.

Ondertussen heeft het ministerie van Landbouw de vervoersverboden voor paarden en pluimvee versoepeld. Hierdoor kunnen de Nederlandse springruiters toch naar de wereldbekerwedstrijden in Göteborg (12-16 april). Eerder woensdag verloren de springruiters een rechtszaak hierover. De prijsstijging van melk met een dubbeltje, is verkeerd gevallen bij de Consumentenbond. Die wil dat mededingingsautoriteit NMa er een onderzoek naar instelt omdat ze twijfelt aan de bedoelingen van de verhoging. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel zegt dat het dubbeltje bedoeld is om getroffen veehouders te steunen.

Dierentuinen mogen hun dieren inenten, heeft het Permanent Veterinair Comité besloten. De uitzondering geldt alleen voor dierenparken die binnen een straal van 25 kilometer van een MKZ-geval gevestigd zijn. In Nederland geldt dat voor de dierentuinen in Amersfoort, Arnhem en Rhenen en de Apenheul. De toekomst voor dierenpark Wissel bij Epe is nog ongewis omdat dit in het afgegrendelde gebied in het noordoosten van de Veluwe ligt. Volgens de Landschappen biedt het besluit van het PVC kansen voor de Schoonebeker schapen bij Tongeren omdat de mogelijkheid tot vaccinatie ook geldt voor zeldzame huisdierrassen. In het Europarlement gaan langzamerhand stemmen op voor ruimere noodvaccinaties. Het parlement zal donderdag hierover waarschijnlijk een resolutie aannemen. Volgens de resolutie moet er een registratiesysteem komen waardoor de handel van de ingeënte dieren in de getroffen regio's mogelijk blijft.

Eurocommissaris Byrne blijft erbij dat vaccineren de ,,tweede beste manier'' is om MKZ te lijf te gaan. Vernietigen is nog steeds de beste weg, zei hij in een gesprek met Nederlandse journalisten.

In Groot-Brittannië is het aantal MKZ-gevallen inmiddels opgelopen tot boven de duizend. Wel beginnen de maatregelen die daar zijn genomen effect te sorteren, aldus een belangrijke adviseur van de regering. In het land moeten in totaal meer dan een miljoen dieren worden afgemaakt. Duitsland blijft vooralsnog gespaard. Een bedrijf in Hessen is woensdag MKZ-vrij verklaard, nadat eerder verdenking was gerezen dat de ziekte daar ook zou heersen. De Duitse minister van Landbouw Künast haalde fel uit naar boeren die in Nederland illegaal vlees komen kopen. Volgens Künast is vlees uit Nederlands risicogebied in Duitsland voor een spotprijs te koop aangeboden. (ANP)

NRC Webpagina's
5 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad