U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
FNV Bondgenoten

VVMC

NS


Overleg bonden en NS mislukt, donderdag en vrijdag stakingen

UTRECHT, 4 APRIL. Het spoedoverleg tussen de bonden en de NS-directie is woensdagavond mislukt. ,,De NS liggen op ramkoers, praten helpt niet meer'', aldus de zwaar teleurgestelde onderhandelaar A. van den Berg van FNV Bondgenoten. De al aangekondigde spoorstaking van donderdag en vrijdag gaat door.

De NS-directie begrijpt niet hoe de bonden het in hun hoofd hebben gehaald om de invoering van het nieuwe dienstrooster weer ter discussie te stellen. ,,10 juni staat voor ons vast. Dat weten de bonden, dat weet minister Netelenbos'', zegt P. Bouwmeester, directeur personeel en organisatie van de NS. Zij betreurt de staking. ,,Maar de grens is voor ons bereikt.''

Minister Netelenbos (Verkeer) had de bonden woensdag min of meer naar de NS-directie gestuurd om pragmatisch over de korte termijnproblemen te praten. Netelenbos wekte de indruk dat de NS bereid zou zijn om op een creatieve manier naar het nieuwe dienstrooster te kijken. Bouwmeester ontkent dit.

Volgens FNV Bondgenoten is het mogelijk om het nieuwe dienstrooster in te voeren maar de pijn (het rondje rond de kerk) voor het personeel in ieder geval tijdelijk te verzachten. ,,De NS wilden hier niet eens over denken'', zegt Van den Berg.

Volgens de bestuurder is het conflict bij de NS nu groter dan ooit. ,,We zijn genept door NS en we kunnen het nu alleen nog maar uitknokken op het spoor.'' Volgens Van den Berg heeft NS ,,de deur dichtgegooid''.

De machinisten- en conducteursbond VVMC gaat volgende week staken. Het is nog niet duidelijk op welke dag of dagen dit gaat gebeuren. De VVMC kan zich vanwege ,,juridische complicaties'' niet aansluiten bij de staking van FNV Bondgenoten op donderdag en vrijdag. Een vakbond moet een staking namelijk ruim van te voren aankondigen en dat kan de VVMC nu niet meer op tijd doen.

Bestuurder H. Vankan van de VVMC zei woensdagavond dat leden van zijn bond geen uitkering krijgen als ze zich toch aansluiten bij stakende FNV-ers. Hij verwacht overigens dat dit wel gaat gebeuren: ,,mijn leden zijn niet in toom te houden, ze zullen wel gaan staken''. Vankan is woest op de top van de NS. ,,We gaan de directie wegstaken.''

Minister Netelenbos (Verkeer) is op haar beurt woedend op de NS. Zij noemt het gedrag van de directie onverantwoordelijk en de breuk met de vakbonden onnodig. Dit laat zij vanuit Luxemburg via haar woordvoerder weten.

Volgens Netelenbos had zij met de NS afgesproken dat de directie met de bonden zou praten over ,,een pragmatische en flexibele inzet van het personeel''. Maar daar heeft de directie geen enkele ruimte voor geboden, concludeert Netelenbos. ,,Volgens de NS is dus helemaal niets mogelijk'', aldus haar woordvoerder. (ANP)

NRC Webpagina's
4 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad