U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Europese Commissie

SWOV

Den Haag


EU: zitjes in auto verplicht voor kind tot 12 jaar

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 4 APR. De Europese transportministers zullen naar verwachting morgen instemmen met een voorstel om bij personenvervoer vanaf 2003 voor kinderen tot twaalf jaar kinderzitjes op de achterbank verplicht te stellen. De Transportraad vergadert in Luxemburg.

De Europese Commissie heeft het voorstel in december vorig jaar ingediend en hoopt op deze manier het aantal jonge verkeersslachtoffers terug te dringen. De kinderzitjes zullen worden onderworpen aan internationale veiligheidsregels. De verplichting geldt zowel voor vervoer in personenauto's als op de tweede bank van een bestelwagen.

De belangrijkste veranderingen ten opzichte van de nu in ons land geldende regels zijn dat kinderen onder de drie jaar niet meer 'los' op de achterbank mogen, maar in een zitje met gordel moeten. En voor kinderen tussen de 3 en 12 jaar is alleen een gordel straks niet meer voldoende; ook zij moeten in een zitje. Het vervoer van kinderen op de passagiersstoel voorin mag volgens het voorstel alleen nog met uitgeschakelde airbag. Ook het vervoer van kinderen in taxi's valt onder de nieuwe regeling. Onder de drie jaar zijn bij taxi's zitjes verplicht en tot twaalf jaar moeten kinderen op de achterbank in heupgordels.

Op de regeling zijn enkele uitzonderingen gemaakt, zoals voor korte, eenmalige ritten.

Het gebruik van autogordels is de afgelopen twee jaar iets verbeterd. Dat blijkt uit een onderzoek van de adviesdienst voor Verkeer en Vervoer van het ministerie. Maar slechts één op de drie passagiers op de achterbank, meestal kinderen, draagt een autogordel. In 11 procent van de onderzochte personen- en bestelauto's is geen gordel aanwezig. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) zou het aantal verkeersdoden met 47 verminderen als iedereen de gordel draagt.

NRC Webpagina's
4 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad