U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Val Milosevic

Milosevic beschuldigd van machtsmisbruik en fraude

BELGRADO, 2 APRIL. Slobodan Milosevic is gisteren formeel in staat van beschuldiging gesteld wegens machtsmisbruik en financiėle malversaties, samen met enkele vroegere medewerkers.

Hij wordt beschuldigd ,,tussen mei 1997 en oktober 2000 delicten te hebben gepleegd met het doel voor zichzelf en een bepaald aantal anderen materiėle winst te verkrijgen en aan de macht te blijven''. Hij heeft volgens de aanklacht ,,zijn macht misbruikt door bevelen uit te vaardigen die strijdig waren met de wet, met de competenties van de president van Serviė en met die van de president van Joegoslaviė, met het doel bepaalde personen en zijn Socialistische Partij aan de macht te houden.'' Hij heeft daarmee Serviė en Joegoslaviė verliezen berokkend ter waarde van 1,8 miljard dinar [een half miljard dollar] en 197,7 miljoen Duitse mark.'' Hij heeft bovendien ,,het betalingssysteem van Joegoslaviė verwoest en monetaire instabiliteit veroorzaakt'', aldus de aanklacht.

Milosevi“c heeft verder ,,in 1994 en 1995 een groep Joegoslavische functionarissen, de directeur van de Joegoslavische douane Mihalj Kertes en de Joegoslavische vice-premiers Nikola Sainovi“c en Jovan Zebi“c, opgedragen wetten systematisch te schenden, dat wil zeggen: ze niet toe te passen met het doel de eerder beschreven delicten te realiseren''. Daarvoor zijn documenten vervalst. In concreto werd besloten de opbrengst van alle douaneheffingen via een aparte bankrekening door te sluizen naar Milosevi“c en zijn politieke vrienden. Nikola Sainovi“c kreeg voor zijn diensten 1,25 miljoen mark.

De wet voorziet voor deze misdrijven een gevangenisstraf van ,,vijf jaar of meer''. De medeplichtigen van Milosevi“c hebben ,,talrijke malversaties'' gepleegd om ,,elk obstakel bij de uitvoering van de illegale bevelen [van Milosevi“c] uit de weg te ruimen'' en ,,later, om het bestaan van deze delicten te verhullen''.

De eerder gearresteerde Mihalj Kertes - jarenlang de man die voor Milosevi“c de vuile klusjes opknapte - heeft schriftelijk toegegeven in de tijd waarin hij zijn malversaties pleegde, uitsluitend en alleen contact met Milosevi“c te hebben gehad. (AFP, Reuters)

NRC Webpagina's
2 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad