U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Willem-Alexander en Máxima:

In twee jaar van 'bijzondere vriendschap' naar verloving.

Zelfs voor het Financieele Dagblad is de verloving voorpaginanieuws

Door een onzer redacteuren

AMSTERDAM, 1 APRIL. De aankondiging van het huwelijk tussen Máxima en kroonpins Willem-Alexander heeft tot een mediahype geleid. Al voor het tijdstip van vrijdagavond 18.00 uur, toen koningin Beatrix officieel de aankondiging deed was het onderwerp bepalend in de media, daarna domineerde het de Nederlandse kranten en audiovisuele pers.

Traditioneel pakt de Oranje-gezinde krant Telegraaf, met onder andere een bijna voorpagina-vullende foto, het meest uit. De krant heeft, net als het Algemeen Dagblad een speciale 'verlovingsbijlage' waarin overigens steeds dezelde onderwerpen terugkomen: portretten van het huwelijkspaar, ex-vriendinnen van Willem Alexander, de problemen rond het verleden van Maxima's vader en veel foto's en sfeerverslagen.

De Volkskrant heeft een paginagroot profiel van Máxima ('Waar ze komt, begint de lucht te tintelen') en een apart stuk over de reacties in Republikeinse kring. Prof. H van den Bergh schetst het ,,absurde'' van de monarchie: ,,Wat de prins straks in de slaapkamer presteert, is van staatsbelang. Het is allemaal toch te erg om over te praten.'' Zelfs het Financieele Dagblad maakt een groot deel van haar voorpagina vrij voor het aanstaande huwelijk. Ook binnenin de krant aandacht voor ,,de eigenzinnige Oranje en vrolijke Argentijnse'', al is het op bescheiden schaal.

In Trouw valt een bericht op waarin boeren uit Kootwijkerbroek ,,schampere reacties'' ten toon spreiden. Zij hebben een complottheorie ontworpen volgens welke de koninklijke gebeurtenissen speciaal zouden zijn ingezet om ,,de aandacht af te leiden van de mkz-crisis''. De krant plaatst, anders dan de collega's, op haar eerste binnenlandpagina geen foto van het paar, maar van bezoekers op het Amnesty mensenrechtenfestival die kijken naar de huwelijksaankondiging. De Argentijnse filmer Luis Penzo zei op dat festival zijn ,,bedenkingen te hebben dat een land zich als rechter opwerpt in een ander land, maar aan de andere kant ben ik met elke speldenprik blij''.

NRC Handelsblad plaatst op de voorpagina ondermeer een voor de gelegenheid geschreven gedicht van Dichter des Vaderlands Gerrit Komrij: Het aanstaande huwelijk. Het Parool opent niet met een nieuwsverhaal over het huwelijk. De krant heeft een sfeerstuk bovenaan de voorpagina, maar opent met een bericht over de bestorming van het huis van Milosevic. Verder ook in deze krant pagina's nieuws en achtergronden. Eruit springt een schets van de Zorreguieta-familie, die volgens Het Parool niet echt tot de Argentijnse aristocratie behoort.

Radio en televisie stonden vooral vrijdag bol van de duiders, Kamerleden, professoren en royalty-watchers die overal hun verhaal konden vertellen. Opvallend was dat rubrieken als 2 Vandaag en NOVA, ondanks de uren durende voorafgaande live uitzendingen, opnieuw minutenlange overzichtfilmpjes met dezelfde beelden lieten zien. In Met het Oog op Morgen was vrijdagavond professor Baud te gast. De hoogleraar, die de Zorreguieta-zaak voor het kabinet uitzocht, maakte via zijn eigen persconferentie, NOVA en Het Oog een ware mediatour.

Ook zaterdag borduurden de diverse rubrieken nog voort op de verloving, met een onvermijdelijke enquete bij 2 Vandaag en als hilarisch hoogtepunt een gepassioneerd republikeins betoog van prof. T von der Dunk in TROS Kamerbreed. En ook zondag is het onderwerp nog niet uit de media verdwenen zijn. 's Middags spreekt SP-leider Jan Marijnissen over de kwestie in het Radio 1 Journaal en oud premier A. van Agt is te gast in Buitenhof.

NRC Webpagina's
1 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad