U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
NS

VVMC


VVMC blaast treinstaking af

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 2 APRIL. De treinstaking die de vakbond voor machinisten en conducteurs VVMC had aangekondigd voor vandaag, is op het laatste moment afgeblazen. Het treinverkeer is vanochtend normaal van start gegaan.

Het VVMC-bestuur besloot de staking af te blazen nadat het de hele zondagavond had vergaderd over de voorstellen die het overleg tussen minister Netelenbos van Verkeer en de NS-top had opgeleverd - en na afloop van het ultimatum om 0.00 uur. De VVMC riep de ongeveer 1500 leden op vandaag gewoon aan het werk te gaan. ,,De ruimte tussen de verschillende standpunten is zo klein geworden, dat we hebben besloten deze oproep te doen'', liet een VVMC-woordvoeder maandagnacht om 00.30 uur weten. FNV en CNV zouden al niet meestaken vandaag. Vanmiddag maakt FNV bekend of de staking die de bond voor donderdag had gepland doorgang zal vinden.

Netelenbos maakte bekend dat het door de bonden gewraakte nieuwe dienstrooster onherroepelijk per 10 juni ingaat. Wel gaat een onafhankelijke deskundige - de Antwerpse hoogleraar Ch. Peeters - bekijken of het werkelijk vier à zes maanden duurt om een nieuw rooster te maken, zoals NS steeds stelt. De arbitragecommissie-De Ruiter gaat een bindend advies uitbrengen over de procesvereenvoudiging (het 'rondje rond de kerk') bij de NS. Dat is het resultaat van langdurige besprekingen zondag tussen minister Netelenbos en directie en commissarissen van de NS. Zaterdag leek de staking nog dichtbij, toen de president van de rechtbank in Utrecht die niet verbood. NS, de consumentenbond, ANWB en reizigersorganisatie Rover hadden in een kort geding om een verbod gevraagd. Volgens de rechter bestaat ,,tussen VVMC en NS Reizigers op een aantal onderdelen een onwrikbaar conflict'' en in zo'n geval stelt het Europees Sociaal Handvest dat gestaakt mag worden.

Op hetzelfde moment overlegden zaterdagmiddag vakbonden, ondernemingsraad en commissarissen van de NS om te pogen de staking te voorkomen. VVMC, FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond waren eensgezind in hun reactie dat NS geen nieuwe voorstellen ter tafel had gebracht. NS deed daarop een oproep aan de werknemers om niet te gaan staken, maar die oproep werd door de VVMC toen direct terzijde geschoven.

Netelenbos deed zondagavond telefonisch een dringend beroep op de bonden de staking af te gelasten. De VVMC eiste daarop een gesprek met de minister en de directie van de NS, omdat zij de nieuwe voorstellen onvoldoende duidelijk vindt. Netelenbos was daar niet toe bereid, omdat zij ,,geen partij in het arbeidsconflict wil zijn''. Een uitnodiging van de NS-directie bleef uit. De VVMC trok zich daarop zondagavond in Den Haag terug voor intern beraad, waarop ze na afloop van het ultimatum besloot de staking af te gelasten. Netelenbos liet zondagavond al weten ,,zeer geschokt te zijn als de vakbond zijn verantwoordelijkheid niet neemt''. Dit is het maximaal haalbare om een oplossing te vinden zonder dat de reiziger de dupe wordt, oordeelt de PvdA-bewindsvrouw.

De Tweede Kamer reageerde zondagavond opgetogen over de gemaakte afspraken. ,,Buitengewoon constructief'' aldus PvdA'er Van Gijzel. Van Walsum (D66) vindt dat de vakbonden wel ,,heel veel lef hebben'' als zij hun stakingen nu nog doorzetten. Ook VVD-woordvoerder Hofstra is blij. Bemoeienis van Netelenbos had niet nodig moeten zijn, maar het heeft wel geholpen, zo liet hij weten.

NRC Webpagina's
2 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad