U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Willem-Alexander en Máxima:

In twee jaar van 'bijzondere vriendschap' naar verloving.

'Gevoelens meegewogen'


Vijf hoofdpersonen kwamen gisteren, bij de aankondiging van de prinselijke verloving, met een verklaring. Op deze pagina's de toespraken van koningin Beatrix, premier Kok, Willem-Alexander, Máxima Zorreguieta en prins Claus.

Het is voor mijn man en mij een grote vreugde u de verloving aan te kondigen van onze zoon Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta. Wij zijn als ouders bijzonder gelukkig met hun besluit hun leven verder met elkaar te delen.

Wij hebben Máxima leren kennen als een intelligente, moderne vrouw, moedig, en trouw aan allen die haar dierbaar zijn. Zij heeft voor de moeilijke keuze gestaan zich aan te passen aan de bijzondere levensopdracht van onze oudste zoon. Samen hebben Alexander en Máxima ervaren dat die opdracht soms grote offers vraagt, waartegen hun liefde bestand moet zijn.

Alexander en Máxima zijn zich ervan bewust dat veel mensen in ons land begrijpelijke aarzelingen voelen over hun liefde. Die gevoelens hebben zij zorgvuldig meegewogen bij het nemen van hun beslissing.

Nu de verloving bekend is gemaakt, wil ik u allen vragen Máxima rust en tijd te gunnen ons land beter te leren kennen en zich in onze samenleving te verdiepen. Zij moet de kans krijgen zich hier thuis te gaan voelen en zo spoedig mogelijk Nederlandse te worden.

Mijn man en ik hebben er het volste vertrouwen in dat Alexander en Máxima elkaar zullen aanvullen en steunen in de taak die voor hen ligt.

Wij verheugen ons in hun geluk.

'Paar gaat harten winnen'

Het verheugt mij bijzonder dat ik als eerste na Hare Majesteit de koningin en prins Claus namens de rijksministerraad mijn gelukwensen mag richten tot het vandaag verloofde paar. Ik weet zeker dat ik spreek namens zeer velen in Nederland, in de Nederlandse Antillen en in Aruba, wanneer ik prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta van harte feliciteer met deze verloving en hun voorgenomen huwelijk.

Ik heb de afgelopen maanden vaak en langdurig met de kroonprins en zijn aanstaande bruid gesproken. Dat waren inhoudelijk intensieve, plezierige ontmoetingen. De inzet en toewijding van hen beiden heeft grote indruk op mij gemaakt. Vanzelfsprekend hebben wij samen indringend gesproken over de opvattingen en gevoelens in ons land met betrekking tot ernstige gebeurtenissen in de recente geschiedenis van Argentinië. Namens de regering heb ik zojuist een brief gestuurd aan de Staten-Generaal. Daarin wordt ook op dit onderwerp ingegaan, op een wijze die naar mijn overtuiging rekening houdt met wat hierover in onze bevolking leeft.

In haar brief aan het parlement heeft de regering tevens aangekondigd voor het huwelijk toestemming aan de Staten-Generaal te zullen vragen. In mijn gesprekken met de prins en met zijn toekomstige echtgenote heb ik mogen vaststellen dat zij zich van hun toekomstige verantwoordelijkheid zeer bewust zijn. Ik heb er alle vertrouwen in dat zij zich in de komende jaren vol overgave verder zullen voorbereiden op de zware taken die op hen wachten. Van Máxima kan ik zeggen dat zij zich met volle overtuiging zal wijden aan het nieuwe leven dat voor haar vanaf vandaag begint. Ik weet zeker dat Máxima zij aan zij met Willem-Alexander de harten van de Nederlandse bevolking zal weten te winnen. Wij zien de komende verbintenis met het volste vertrouwen tegemoet.

'Zware druk op relatie'

Hierbij stel ik u allen, vol trots, mijn lieve verloofde Máxima voor. Na bijna twee jaar intensieve kennismaking heb ik haar op 19 januari gevraagd of zij de rest van haar leven met mij zou willen delen: een vraag die gelukkig vrijwel meteen en volmondig met ja werd beantwoord. Zij kan met haar brede visie, haar gevoel voor humor, haar intelligentie en relativeringsvermogen mij de steun geven die voor mij in de toekomst onontbeerlijk zal zijn.

Met haar doorzettingsvermogen is zij keer op keer in staat geweest bij mij het beste en het diepste boven te halen. Daarnaast zijn wij als paar in staat tijdens het zeer beperkte privé-leven van alles intens te genieten.

Ik hoop dan ook ten zeerste dat Máxima's nieuwe leven niet zal leiden tot een beperking van haar spontaniteit en levensplezier. Voor u ziet u de gelukkigste man van Nederland, maar ook iemand die in zijn liefde en geluk niet ongevoelig is voor de gevoelens die in Nederland leefden en leven met betrekking tot de afkomst van Máxima. Deze gevoelens hebben wel degelijk een grote rol gespeeld in mijn beslissing al dan niet met Máxima door te gaan. Diverse publicaties hebben soms een zware druk op onze relatie gelegd, waar we tot op heden sterker uit zijn gekomen. Deze start zal hopelijk in de toekomst alleen maar positieve uitwerkingen hebben. Wij zullen in ieder geval ons uiterste best doen om Nederland in de toekomst, als paar, naar eer en geweten zo goed mogelijk te dienen.

Voor de beslissing van Máxima's vader niet aanwezig te zijn, heb ik het grootste respect. Dit offer is gebracht in het belang van de toekomst van zijn dochter in Nederland, ten koste van zijn grote liefde voor en sterke band met haar. Mocht het ons gegeven zijn kinderen te krijgen, hoop ik dat ons toekomstige gezin net zo hecht zal zijn als de familie van Máxima.

'Vreselijk wat er gebeurd is'

Ik ben zo blij om met Alexander eindelijk in het openbaar te kunnen verschijnen. De laatste jaren zijn erg spannend geweest. Ik ben heel blij om hier te komen wonen en Nederland te leren kennen. Maar ik wil niet heen om de gevoeligheden rondom mijn vader. Dit is heel moeilijk voor mij, maar ik zal heel open en eerlijk zijn.

Wat is gebeurd in die periode in Argentinië is vreselijk. Ik verwerp sinds lang de Videla-dictatuur, de verdwijningen, de martelingen, de moorden en alle verschrikkelijke feiten uit die tijd. Dat heeft zeker grote littekens op onze maatschappij achtergelaten. Daardoor heb ik begrip voor de grote zorgen die Nederlanders hebben over een moeilijke periode in mijn land.

Gelukkig hebben wij nu al meer dan vijftien jaar een democratische regering. Argentinië is een land vol tegenstrijdigheden. Een land dat veel geweld kende, maar ook constructieve en positieve perioden. Ik kom van die achtergrond en ik heb geleerd hoe belangrijk het is om waarden als democratie, rechtvaardigheid, mensenrechten en vrijheid te omarmen.

Over mijn vaders deelname aan die toenmalige regering wil ik in alle eerlijkheid zeggen dat ik spijt heb dat hij zijn best gedaan heeft voor de landbouw in een verkeerd regime. Hij had de beste intenties en ik geloof in hem. We weten allemaal hoe fout dat regime was. Als Argentijnse heb ik daar veel spijt van.

Ik ben geboren in een hechte familie en mijn vader is, en zal altijd blijven, de integere en toegewijde vader die er altijd voor mij was. Mijn hele familie staat onvoorwaardelijk achter mij, maar zij begrijpen ook de gevoelens die rond dit onderwerp leven. Daarom is mijn vader bereid om niet aanwezig te zijn bij ons huwelijk, hoe pijnlijk dit ook is voor mijn hele familie. Mijn familie steunt Alexander en mij om deze grote stap te nemen.

'Als pater familias wil ik haar in de kring opnemen'

Ook voor een vader is deze dag er één van bijzondere betekenis. Er wordt dan ook van hem verwacht dat hij iets zegt. Voor mij, als ik bij deze gelegenheid terugkijk op de verloving en verlovingstijd van mijn vrouw en mij, komt mij in herinnering terug wat ik toen heb gehoord en wat ik nu ook Máxima kan aanbevelen: leer zo snel mogelijk Nederlands. Dat heeft ze gedaan en ze heeft dat op een manier gedaan die niet te vergelijken is met het gestumpel wat ik toen heb gepresteerd.

Eén vraag nog die heel moeilijk te beantwoorden is en die mij herhaaldelijk gesteld werd is, hoe voelt het Nederlander te zijn of Nederlandse te zijn. Mijn antwoord is, ik weet niet hoe het is Nederlander of Nederlandse te zijn. Ik heb verschillende loyaliteiten en ik ben wereldburger en Europeaan en Nederlander.

Als pater familias die zich soms afvraagt of pater familias nog een functie is die in de wereld betekenis heeft, wil ik toch Máxima in de kring van de familie opnemen en haar toewensen dat zij het geluk van haar leven aan de zijde van Alexander moge vinden. Dank u wel.

NRC Webpagina's
31 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad