NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE
NRC Handelsblad

Profiel

Boeken

Cultureel Supplement

Wetenschap en Onderwijs

Zaterdags Bijvoegsel

Magazine

Donderdag in Profiel:

VIS

Nederlanders zijn vissers, maar geen viseters. Wereldwijd wordt jaarlijks voor bijna honderd miljoen ton aan vissen en andere zeedieren gevangen, waarvan Nederland meer dan 500.000 ton voor zijn rekening neemt. Een groot deel hiervan is voor de export bestemd. Maar door de huidige crisis in de veehouderij is het niet ondenkbaar dat ook Nederlanders meer vis gaan eten.

De vistrawler is een fabriek op het water
Opa had nog eelt op de handen van het haringkaken. Maar bij kleinzoon Cor Vrolijk, eigenaar van een vis- en handelsonderneming in IJmuiden komt de vis in kartonnen dozen van het schip af. Vis die wordt gevangen in de wateren voor West-Afrika en verkocht wordt aan landen als Japan.

Opvoedkunde voor vis
Paling, meerval en forel worden in Nederland al in grote aantallen gekweekt. Maar ook het kweken van zeevis begint in Nederland van de grond te komen. Importeren is veel goedkoper, maar kieskeurige klanten hebben een voorkeur voor vis die van dichtbij komt en dus zo vers mogelijk is.

Tilapia en de val van de meerval
Vis was vroeger voordelig volksvoedsel. Nu kost een vis per ons vaak meer dan eenzelfde gewicht aan biefstuk. Schaarste is daar debet aan. Maar slimme marketing drijft de prijzen eveneens op. Hoe gaat dat in zijn werk?

NRC Webpagina's
28 MAART 2001

Archief Profiel


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad