U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Hardloper als politiek messias

GUUS VAN HOLLAND
Fascinerend zijn de beelden van de tweevoudige olympisch kampioen op de 10.000 meter hardlopen, Haile Gebrselassi. Thuis in Ethiopië, waar hij al sinds jaren een grote held is. Thuis, omringd door zoveel armoe en corruptie.

Met zijn looptriomfen en zijn eeuwige glimlach doet hij de mensen veel leed vergeten. Gebrselassi laat zich toejuichen door de mensen die hem misschien wel ooit als president van Ethiopië zullen (mogen) kiezen. Want de hardloper heeft naast sportieve ook politieke aspiraties, als een soort messias. Gebrselassi helpt de Ethiopische bevolking. Hij helpt het land mee opbouwen en rijdt daarvoor met de Mercedes die hij eens als wereldkampioen won door het hele land. Naast hem in de auto zien we zijn Nederlandse manager, Jos Hermens, zitten. Eens was Hermens een redelijk succesvolle hardloper en verdiepte hij zich in zijn vrije tijd in socialisme en marxisme en las hij over anarchie. De linkse idealist van toen is nu eigenaar van een sportmanagingbureau dat zich vooral voor Afrikaanse atleten inzet.

Als het aan Hermens ligt, wordt Gebrselassi president van Ethiopië. Want de atleet heeft al bijna alles om ooit die hoge functie te bekleden. Alleen de beelden van de aankomst van Gebrselassi op het vliegveld van Addis Abeba na zijn gouden medaille in Sydney, zeggen genoeg over de populariteit van het kleine lachende mannetje. Honderdduizend mensen - mogelijk veel meer - verwelkomen hun olympische held. Als een western-ster president van Amerika kan worden, waarom dan geen olympisch kampioen hardlopen van Ethiopië? Het dubbelportret van Gebrselassi en Hermens is de eerste aflevering in een serie documentaires over de achtergronden van de sport die door Raymond Bouwman zijn samengesteld. Als de rest van In de ban van sport ook zo fascinerend is als de eerste, wacht de sportliefhebber die in meer is geïnteresseerd dan voetbalreportages en Studio Sport een tiental fijne maandagavonden.

Niet elk onderwerp belooft verrassend te zijn, de achtergronden van de Schotse derby Celtic-Glasgow Rangers kennen we nu wel. Maar het portretje van het 11-jarige tennistalentje Stephanie Herz uit Eindhoven dat met vader en moeder naar Florida is verhuisd om daar door kampioenenmaker Nick Bolletieri gekneed te worden, belooft veel. Evenals het portret van het 13-jarige schaakwonder Teimour Radjabov uit Azerbeidzjan, die als de opvolger van Gari Kasparov wordt gezien.

In de ban van sport, RTL5, 22.45-23.15u.

NRC Webpagina's
26 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad