NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE
NRC Handelsblad

Profiel

Boeken

Cultureel Supplement

Wetenschap en Onderwijs

Zaterdags Bijvoegsel

Magazine

Donderdag in Profiel:

DE BASISSCHOOL

Dagelijks gaan ruim anderhalf miljoen kinderen naar de basisschool. Wat vroeger een onaantastbaar instituut was, ligt nu al vele jaren onder vuur. Van de overheid, van onderzoekers, van de ouders. Basisscholen worden afgerekend op leerprestaties, maar ook op de sfeer in de klas. ‘Ik vind een juf leuk als ze voorleest. En dat de juffrouw moet opletten wanneer ze praat dat ze de kinderen niet stoort.'

Zij-instromers en hun duopartners
Tot 2004 zijn jaarlijks 8.500 nieuwe onderwijzers nodig. Bemiddeling in huisvesting en ‘bindingspremies' moeten juffen en meesters lokken én vasthouden. Scholen proberen voortdurend met kunst- en vliegwerk de klassen draaiende te houden.

Andermans moeders nodig op de overblijf
Hoewel er wekelijks driekwart miljoen kinderen hun brood op school eten, berust de tussenschoolse opvang nog steeds bij vrijwilligers, veelal de moeders. Waar er bovendien steeds minder van te vinden zijn, omdat vrouwen vaker voor betaald werk kiezen.

Voor motivatie is meer nodig dan een stempel
Iedere basisschool krijgt geregeld een onderwijsinspecteur op bezoek. Ze letten op harde criteria, maar ook op uitstraling. Ze kijken in kasten, bladeren in mappen, schieten een leraar in de pauze aan en vragen een leerling van groep 3 of hij wel eens achter de computer zit.

NRC Webpagina's
21 MAART 2001

Archief Profiel


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad