U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

De uitvinding - het octrooi


Levensgevaarlijk. Zo typeert Hendrik Rood van telecomconsultant Stratix het trekken van lange glasvezelkabels door buizen in de grond waarmee KPN begin jaren tachtig is begonnen. Bij een proef op de Coolsingel werd geprobeerd de kabel met een lier door een buis te trekken. De kabel liep vast, kwam zo strak te staan als een snaar, en brak. "Als je zoiets meemaakt, ben je van het kabels trekken in één keer genezen", zegt Rood, oud- medewerker van KPN. In 1987 stapte KPN over op een nieuwe technologie. Glasvezelkabels werden niet langer alleen getrokken, maar ook met hoge luchtdruk in buizen geduwd.

Willem Griffioen is de uitvinder van de CableJet, het apparaat dat hiervoor wordt gebruikt. "Voor het leggen van een paar kilometer kabel waren mensen voorheen een hele dag aan het ploeteren", zegt hij. "Met de nieuwe techniek raakt de kabel niet meer verstrikt in de bochten. Je kunt met minder mensen hetzelfde werk doen. En sneller bovendien."

Griffioen schat dat dankzij zijn vondst de kosten van het leggen van een glasvezelkabel met de helft zijn teruggebracht. "Het leverde KPN jaarlijks een besparing op van zeker vijf miljoen gulden." KPN Heeft voor de CableJet een exclusieve licentie verleend aan de Zwitserse machinefabrikant Plumettaz. Volgens Griffioen heeft KPN uit de licenties op de CableJet tot op heden tussen een en twee miljoen gulden aan inkomsten gehad. Daar staan aanzienlijke kosten tegenover. Om het octrooi te deponeren, maar vooral ook om de concurrentie aan de kant te houden. British Telecom heeft KPN voor de rechter gedaagd. De procedure sleept al jaren. Volgens het grootste Britse telecombedrijf maakt KPN met zijn CableJet inbreuk op een ouder octrooi. BT claimt zelf de uitvinding van een techniek voor het door buizen blazen van vezels. "Zij deden het met losse vezeltjes", zegt Griffioen. "Mijn vinding is geschikt voor zware en stijve kabels, terwijl zij dachten dat dat onmogelijk zou zijn."

Volgens Griffioen was de laatste uitspraak een jaar geleden in het voordeel van KPN. British Telecom is in cassatie gegaan.

Anno 2001 wordt de wereldmarkt voor CableJet en klonen ervan verdeeld tussen Plumettaz (ruim 100 werknemers) en het Duitse Lancier. De Duitsers, zegt Griffioen, kwamen eind jaren tachtig op bezoek bij KPN Research om de technologie te bekijken. "Ze vonden het te duur." Maar intussen heeft Lancier een alternatief voor de CableJet op de markt gebracht. Volgens Griffioen worden daarmee de KPN-octrooien omzeild: "We hadden ons met de octrooien beter moeten indekken. En het was dom dat ik alles zo maar heb laten zien."

NRC Webpagina's
16 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad