NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE
NRC Handelsblad

Profiel

Boeken

Cultureel Supplement

Wetenschap en Onderwijs

Zaterdags Bijvoegsel

Magazine

Donderdag in Profiel:

VLUCHTELINGEN

Pakistan kan de jongste stroom aan Afghaanse vluchtelingen nauwelijks aan. Palestijnse vluchtelingen zijn een belangrijke factor bij de vredesbesprekingen in het Midden-Oosten. Europese asielprocedures slibben steeds verder dicht. Krijgt de wereld de vluchtelingenstromen ooit onder controle?

Voorspellen kan wel, voorkomen nog niet
Er is geen tak van wetenschap die de oorzaken van vluchtelingenstromen onderzoekt en het verschijnsel probeert te voorspellen. Maar we weten dat vluchten geen vrijwillige activiteit is. Mensen vluchten voor gevaar. Er zijn twee oorzaken van gevaar: de mens en de natuur. De eerste oorzaak bestaat per definitie even lang als de mensheid. De tweede oorzaak was er al eerder. Het vluchten moet dus wel zo oud als de mensheid zijn.

Publiciteit drijft de moderne heiligen
Omwille van de medemens wagen allerlei organisaties zich in noodgebieden. Maar ook de gunst van donateurs speelt soms mee. Publiciteit is een machtig wapen: waar anders dienen de opzichtige logo's, T-shirts en het vlagvertoon voor, als deze niet bedoeld zouden zijn om de bekendheid van de charitatieve instelling te vergroten bij de televisiekijkende donateur?

Geen politiek asiel meer zonder smokkelaars
Het Europese asiel- en immigratiebeleid is failliet. Omdat de meeste EU-lidstaten al decennia een ‘nul-immigratie'-politiek voeren, rest potentiële migranten (vooral uit de Derde Wereld) maar één methode: illegaal binnenkomen, en dan illegaal blijven óf politiek asiel aanvragen.

NRC Webpagina's
14 MAART 2001

Archief Profiel


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad