15 MAART 2001
NRC Handelsblad
Actueel
Geld Telt
Economie voor Jou
Producten
Economie der Lage Landen
Beleggingsfondsen
Adriaan Hiele
De Firma
  Ook Wall Street beleeft nerveuze dag

Door onze correspondent LUCAS LIGTENBERG
NEW YORK, 15 MAART. Aandelenkoersen eindigden gisteren fors lager na een nerveuze beursdag vol ups en downs. De psychologisch belangrijke barrières van de Nasdaq (2000) en het industrieel gemiddelde van Dow Jones (10.000) hielden geen stand.

De Dow sloot 317 punten lager op 9.973, ofwel 3,08 procent. de samengestelde Nasdaq-index verloor 42 en eindigde 2,12 procent lager op 1972. In de laatste vier dagen hebben Dow en Nasdaq respectievelijk 8,1 en 9,1 procent verloren.

Om vier uur gistermiddag bleek de schade van de dag uiteindelijk minder ernstig dan eerder werd gevreesd. Beide beurzen lieten bij het slot de dieptepunten achter zich, al was er geenszins sprake van een herstelralley. Het op en neer schommelen van de koersniveaus maakte de handelaren op de vloer nerveus. ,,Het is net een Rocky-film'', aldus Arthur Cashin van UBS Paine Webber, ,,maar dan tussen de bulls en de bears. Je moet vijftien rondes wachten om te zien wie er wint.'' Opvallend was volgens de experts dat enkele grote fondsen, zoals IBM, GE en Microsoft 's ochtends een herstel te zien hadden gegeven. Daarna waren ze toch weer naar beneden getrokken. Ook bijzonder was het dat het industrieel gemiddeld van Dow Jones procentueel meer verloor dan de Nasdaq. Meestal is het andersom. Ralph Bloch, marktstreeg bij zakenbank Raymond James, ziet beide factoren als een teken dat de bodem dichtbij is. ,,De Nasdaq toonde relatieve veerkracht'', zei hij gisteravond. ,,Micron, EMC en AOL lieten zien dat er weer leven in de technolgie-aandelen zit.''

Intussen zijn veel analisten van mening dat de Federal Open Market Committee, het beleidsbepalend comité van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, dinsdag de rente niet met een half maar met driekwart procentpunt dient te verlagen. Hoewel de Fed zich in het algemeen niet laat leiden door somberheid op de beurzen, zou het consumentenvertrouwen zodanig hebben geleden onder de slechte stemming dat er wel degelijk een economisch argument is om op dit moment een dergelijke grote stap te nemen. ,,Agressieve stappen van de Fed is wat we nu het hardst nodig hebben'', verklaarde Jeremy Siegel, hoogleraar van de Wharton Business School en auteur van Stocks for the Long Run. ,,Het gevaar van een recessie is zeer reëel geworden. Als de consumptieve bestedingen een paar puntjes verliezen zijn we er al.'' William Gross, beheerder van het PIMCO-fonds, beargumenteerde zelfs een verlaging van de geldmarktrente met 0,75 procent volgende week en in april nog eens.

Diverse analisten wezen op de verrassende sterkte van de halfgeleiderssector. Zwak tot zeer zwak waren de financiële fondsen als gevolg van de onzekere situatie waarin Japanse banken verkeren. Citigroup, American Express en JP Morgan Chase kregen flinke klappen. Cisco, de gehele week al kwetsbaar, herhaalde zijn waarschuwing dat het tweede halfjaar wellicht nog geen economisch herstel te zien zal geven. Het aandeel was het meest verhandelde op de Nasdaq en daalde ongeveer vijf procent tot 20,25.


Zie ook:

AEX daalt 5 procent: handel onderbroken (13 maart 2001)


 


S c h a k e l s


Euronext

Nasdaq

Dow Jones


Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad