14 MAART 2001
NRC Handelsblad
Actueel
Geld Telt
Economie voor Jou
Producten
Economie der Lage Landen
Beleggingsfondsen
Adriaan Hiele
De Firma
  AEX daalt 5 procent:
handel onderbroken

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 14 MAART. De handel op de Amsterdamse beurs is als gevolg van grote koersdalingen in de loop van de middag onderbroken. Om 14.22 uur werd de handel in aandelen opgeschort toen de AEX-index op 555,87 punten stond, een daling ten opzichte van 3,7 procent het slot van gisteren. De Commissaris van de Notering legt de handel stil als de AEX-index te sterk daalt, in een poging de markt tot bedaren te brengen.

Dit stilleggen van de handel is een gevolg van een regel, dat de AEX niet meer dan 5 procent ononderbroken mag dalen ten opzichte van de openingskoers. De beurs opende vanochtend juist iets hoger en bereikte een niveau van 580,95. De berekening van de 5 procent gaat uit van alleen het 'honderdtal', dus zolang de AEX in de vijfhonderd zit, is de maximale daling 25 punten. Op basis van die berekening is 555,95 punten de grens.

Bij het hervatten van de handel - om 14.37 uur - ging de AEX overigens nog verder naar beneden, met als dieptepunt 553,05 punten. Rond drie uur leken de 25 grootste beursfondsen in Amsterdam, samen de AEX-index vormend, weer uit het dal te kruipen.

Andere Europese beurzen delen in de malaise. De belangrijkste index van de Londense beurs (FTSE) stond rond drie uur 3,5 procent lager, terwijl de DAX in Frankfurt bijna 4 procent was gedaald. De Cac-40 in Parijs stond op een verlies van ruim 3 procent.

 


S c h a k e l s


Euronext
Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad