14 MAART 2001
NRC Handelsblad
Actueel
Geld Telt
Economie voor Jou
Producten
Economie der Lage Landen
Beleggingsfondsen
Adriaan Hiele
De Firma
  ‘Geen paniek, we verdienen aan handel'

Door Ronald Rovers
AMSTERDAM, 14 MAART. ,,Het is hier veel te druk'', jammert een beurshandelaar in het voorbijgaan als hij moeite moet doen om de camera's te ontwijken. De handel is zojuist weer geopend nadat die rond half drie een kwartier was stilgelegd om de gemoederen tot bedaren te brengen. De AEX daalde in de loop van de dag meer dan 25 punten, een grens waarbij de handel kort wordt opgeschort. Dat trekt belangstelling.

Het balkon staat vol mensen en op de beursvloer lopen verslaggevers rond. Toch is het vooral de buitenwereld die nerveus is. Beleggers zijn onder de indruk van winstwaarschuwingen en verkopen hun aandelen soms sneller dan in rustiger tijden het geval zou zijn. Niemand weet of de bodem in met name de telecom- en techologiesector al is bereikt.

De handelaren doen goede zaken. ,,Dit is voor ons een goeie tijd'', zegt Steve Simpson, die even komt uitblazen in de rokersruimte. ,,Het is de afgelopen driemaanden doods geweest hier op de vloer.'' Het is nu kwart over drie, een kwartier voordat de beurs op Wall Street opent. ,,Ik verwacht dat de Nasdaq dadelijk naar beneden gaat en dan kan er paniek ontstaan maar nu is dat nog niet het geval. Dat de handel even wordt stilgelegd wil nog niet zeggen dat er sprake is van paniek. Hoewel niemand weet wat er met de telecomsector zal gebeuren. Die fondsen moet je eigenlijk maar even alleen laten.''

Als de handel in de Verenigde Staten om half vier begint, openen de Nasdaq en de Dow Jones meteen fors lager. Even wordt er geschreeuwd op de vloer en wijzen sommigen op het bord waar de koersen in de VS te zien zijn, maar beleggers zijn er niet van onder de indruk. Het kwartiertje pauze, een uur eerder, heeft duidelijk goed gedaan. Ondanks dat de Dow zelfs even door de 10.000 puntengrens zakt, begint de AEX langzaam te klimmen.

,,Nee, er is geen paniek'', zegt een andere handelaar. ,,Dit is normaal. We verdienen aan de handel in aandelen. De afgelopen tijd zijn de koersen wel gedaald maar het ging allemaal om kleine aantallen aandelen. Het volume was laag. Daar hebben we niets aan. Je ziet nu dat de koopjesjagers inspringen. Daardoor gaan de koersen weer iets omhoog. Toch blijven veel particuliere beleggers langs de zijlijn staan. Het is te hopen dat die snel weer mee gaan doen.''


Zie ook:

AEX daalt 5 procent: handel onderbroken (14 maart 2001)


 


S c h a k e l s


Euronext

Nasdaq

Dow Jones


Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad