14 MAART 2001
NRC Handelsblad
Actueel
Geld Telt
Economie voor Jou
Producten
Economie der Lage Landen
Beleggingsfondsen
Adriaan Hiele
De Firma
  AEX krabbelt op na forse koersdaling

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 14 MAART. Onder invloed van aanhoudend pessimisme en koopjesjagers zag de AEX vandaag heftige koersbewegingen. Kort na opening steeg de beursgraadmeter naar 581 punten terwijl in de loop van de middag een dieptepunt van 553,59 punten werd gehaald, het laagste punt in 14 maanden. Om 14.22 is de handel zelfs 15 minuten stilgelegd door te scherpe koersdalingen. De bedoeling daarvan is de handel tot bedaren te brengen.

De maatregel had effect want de AEX sloot uiteindelijk op 568,50 punten, een daling van 1,53 procent ten opzichte van de openingskoers. Zelfs een fors lagere opening van de Dow Jones en de Nasdaq, om half vier Nederlandse tijd, kon de koersen op het Damrak niet doen dalen. De Dow Jones schoot kort na opening zelfs even door de 10.000 puntengrens.

KPN Qwest was de grootste verliezer van de hoofdfondsen. Het bedrijf zag de waarde van zijn aandelen uiteindelijk eindigen op 17,95 euro, een verlies van 11,58 procent. Gedurende het grootste deel van de dag verloren vrijwel alle hoofdfondsen terein. Bij sluiting boekten chipmachinefabrikant ASM Lithography, Shell, uitgever Wolters Kluwer, distributeur Hagemeyer en voedselproducent Numico koerswinst.

Opvallend was vandaag dat de financiële sector de koersen aanzienlijk zag dalen. ABN Amro verloor 2,79 procent bij een koers van 22,30 euro, Fortis leverde 1,58 procent in bij een koers van 28,00 euro, de koers van Aegon daalde met 1,51 procent naar 33,98 euro en ING daalde 2,53 procent naar 71,60 euro. Dat beeld was vandaag ook aan de beurzen van Frankfurt en Londen te zien. Volgens analisten zouden beleggers bang zijn dat telecombedrijven de bankleningen die zij gebruikten voor het kopen van UMTS licenties slechts met moeite kunnen terugbetalen.

De Midkap index voor middelgrote fondsen deed het marginaal beter dan de AEX. De AMX sloot de handelsdag op 593,23 punten, een verlies van 1,46 procent. Grootste daler was KLM die vanochtend bekendmaakte dat het definitief geen bod zal uitbrengen op de lage tarievenmaatschappij Go van British Airways. KLM verloor uiteindelijk 5,88 procent en eindigde op een koers van 24 euro.


Zie ook:

AEX daalt 5 procent: handel onderbroken (13 maart 2001)


 


S c h a k e l s


Euronext

Nasdaq

Dow Jones


Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad