U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Philips

Orde van Octrooigemachtigden


De uitvinding - het octrooi


Een gelukje op Hawaï. Dat verklaart volgens Philipsuitvinder Kees Schouhamer Immink (54) de gedegen positie die het Nederlandse elektronicaconcern heeft als houder van octrooien op de digital versatile disc (dvd), de opvolger van de de compact disk.

In september 1995 stapte Immink op het vliegtuig naar het Amerikaanse eiland om te kijken of er op het vlak van de dvd nog iets te redden viel. "Als uitvinders hadden Philips en Sony jarenlang rustig op hun cd-octrooien gezeten", vertelt Immink, sinds twee jaar zelfstandig ondernemer. "De concurrentie had zich juist enorm ingespannen. Toen de dvd werkelijk bleek aan te slaan wilde Philips ook meedoen." Zo ontstond met het Japanse Toshiba een conflict over de vraag welk coderingssysteem gebruikt zou moeten worden om de enen en nullen op het nieuwe zilveren schijfje op elkaar te pakken. De toenmalige president van IBM bood aan te bemiddelen. Nadat beiden kemphanen hun documenten hadden getoond werd het systeem van Philips verkozen boven dat van Toshiba.

Immink was bij Philips een van de belangijkste mensen acher de cd. Hij is twee jaar geleden opgestapt bij Philips Research: "Het was niet meer leuk."

Immink kreeg één reorganisatie te veel voor zijn kiezen. Hij is somber over de positie van Philips op het gebied van optische opname, het uitlezen met een laser van digitale informatie op een schijfje. "Met de compact disk liepen we mijlenver voorop", zegt hij. "Met de dvd doen we nog mee, maar met de volgende generatie optische apparatuur zal dat niet meer zo zijn." Algemeen directeur Ruud Peters van Philips Licensing nuanceert: "Toen wij met de cd begonnen, waren we met Sony de enige op dit vakgebied. Intussen doen zeer veel firma's onderzoek en ontwikkeling op het gebied van de optische recording. Het is dus niet vreemd dat wij onze octrooipositie moeten delen. Ik ben ervan overtuigd dat Philips ook in de volgende generatie zijn partijtje zal meeblazen."

De elektronicabranche is het erover eens dat de rode lasers die nu worden gebruikt in cd- en dvd-spelers op termijn zullen worden vervangen door lasers die werken met blauw licht zodat de nullen en enen nog dichter op elkaar gepakt kunnen worden. Philips heeft in 1998 het onderzoek op dit gebied stopgezet. Peters van Philips Licensing ontkent dat deze beslissing is genomen omdat de de achterstand in ontwikkeling op producenten als het Japanse Nichia te groot was geworden. "Het enige doel van ons onderzoek naar blauwe lasers was dat we op de hoogte wilden blijven", zegt hij. "We wilden onze ontwikkelaars van systemen [de spelers] de juiste input geven. In de toepassing van blauwe lasers lopen we voorop. Nu deze producten te koop zijn is het niet meer nodig ze zelf te ontwikkelen."

NRC Webpagina's
10 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad