U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Philips

Orde van Octrooigemachtigden


Prestaties van het NatLab


  • PHILIPS RESEARCH Het Natuurkundig Laboratorium bestaat sinds 1914. Na het aanbrengen van verbeteringen aan de gloeilamp maakte Philips de overstap naar radiobuizen. De uitvinding van de pentode in 1926 was een eerste cruciaal patent op dit gebied. Volgens cijfers van het Centraal Planbureau besteedt het bedrijf in Nederland ruim twee miljard gulden aan onderzoek en ontwikkeling. Mondiaal geeft Philips jaarlijks 0,7 procent van de omzet uit aan onderzoek en in totaal 7,3 procent aan onderzoek en ontwikkeling samen.

  • GESTRANDE VINDINGEN De cd-i bracht niet het commerciële succes waarop Philips had gehoopt. De in Azië succesvolle videodisk bouwt wel voort op deze technologie. De Video2000, hoewel technologisch superieur, verloor de strijd met VHS.

  • SUCCESVOLLE VINDINGEN Het cruciale codeersysteem voor de compact disk stamt uit 1980. Philips verdient jaarlijks honderden miljoenen met octrooien op de cd en de opvolger dvd. Het aflopen van cruciale patenten op de cd kost het concern vanaf deze zomer jaarlijks 100 tot 200 miljoen gulden aan inkomsten.

  • NRC Webpagina's
    10 MAART 2001


        Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC Handelsblad