U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Amerikaanse scholier schiet twee schoolgenoten dood

Door onze correspondent
WASHINGTON, 6 MAART. Een vijftienjarige jongen heeft het vuur geopend op zijn schoolgenoten in een voorstad van San Diego in Californië. Er vielen twee doden en dertien gewonden. President Bush sprak van ,,een schandelijke, laffe daad''.

De dodelijke slachtoffers waren jongens van veertien en vijftien. Onder de gewonden bevindt zich de vaste bewaker van de middelbare school, die 1900 leerlingen heeft. De dader gaf zich over, zeggend: ,,Ik ben de enige''.

De jongen gebruikte een revolver, die hij in zijn rugzak had meegebracht. Hij had de afgelopen dagen verschillende keren opgeschept dat hij zijn schoolgenoten onder vuur zou nemen. Op vragen of hij dat meende zou hij hebben gezegd dat het maar een grapje was.

De schutter zal volgens de wetten van Californië als een volwassene worden berecht wegens moord en wapenbezit. Medescholieren zeiden dat de jongen vaak gepest werd. Hij was een magere, wat onooglijke jongen, die nogal eens werd aangeduid als ‘nerd' en ‘freak'. Kort geleden waren twee skateboards van hem gestolen.

De dader haalde gistermorgen in de jongens-WC een 22-punts revolver te voorschijn en begon zonder aanzien des persoons te schieten. Volgens een 17-jarige medescholier lachte de jongen terwijl hij zijn revolver leegschoot.

Het is de ergste schietpartij op een Amerikaanse school sinds het bloedbad van Sint Columbine High School in april 1999. Toen doodden twee jongens van 17 en 18 twaalf medeleerlingen en zichzelf; zij maakten twintig gewonden.

NRC Webpagina's
6 maart 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad