U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Rechtbank schort Dover-zaak maand op

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 6 MAART. De Rotterdamse rechtbank heeft de inhoudelijke behandeling van de Dover-zaak met ruim een maand verdaagd. Dit heeft rechtbankpresident J. Silvis gisteravond bekendgemaakt.

Hiermee geeft de rechtbank de verdediging ruimte nader verweer te voeren tegen de verscherpte tenlastelegging die op een laat moment tegen een groot aantal verdachten is uitgedaan. Gisteren bleek dat officier van justitie J. Klunder acht van de negen verdachten die bij het Nederlandse deel van het Dover-transport waren betrokken, doodslag ten laste legt. Ook worden zij verdacht van mensensmokkel en criminele samenzwering.

Mede omdat advocaten nadere getuigenverhoren wensten - waaraan de rechtbank ten dele tegemoetkwam - werd de inhoudelijke behandeling uitgesteld tot 19 april. Ook gelastte de rechtbank het Openbaar Ministerie (OM) een bericht van 16 juni te overleggen, waarin sprake zou zijn van een verzoek van de politie om de hoofdverdachte van het Dover-transport, Gürsel Ö., af te luisteren. Dit verzoek is gedaan, aldus het OM, in een onderzoek naar Koerdensmokkel door Ö. Het bericht stamt van twee dagen voor het fatale transport waarbij 18 juni vorig jaar 58 mensen overleden. Volgens Ö.'s advocaat P. Doedens geeft het bericht mogelijk uitsluitsel over een doorlating van het transport. Klunder weerspreekt die these.

De rechtbank stond ook het verhoor toe van twee officieren van justitie, die een rol speelden in het onderzoek naar Koerdensmokkel door Ö. Dit politieonderzoek had plaats vóór het fatale Chinezen-transport en leidde, met terugwerkende kracht, tot extra bewijs tegen de Dover-verdachten. Dit mede omdat de verdachten in dat ‘Koerden'-onderzoek uitgebreid zijn geobserveerd door de politie.

Een verzoek tot schorsing van de vervolging van de zakenman Van K. werd door de rechtbank afgewezen. Volgens zijn advocaat Van der Hardt Abersson is zijn cliënt psychotisch. Van K. legde eerder een uitgebreide bekentenis af, die zeer belastend is voor hoofdverdachte Ö. De rechtbank meent dat Van K. goed begrijpt waarom hij wordt vervolgd.

Volgens het OM stond de criminele organisatie die het Nederlandse deel van het Dover-transport voor rekening nam onder leiding van Ö. en Haci D. Zij waren ook betrokken bij een smokkel van 50 illegale Chinezen van april vorig jaar die bijna de verstikkingsdood vonden. De Nederlandse chauffeur Perry W. staat momenteel voor dezelfde feiten van juni vorig jaar terecht in Groot-Brittannië. Hij wordt verdacht van 58 maal doodslag.

NRC Webpagina's
6 maart 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad