U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Profiel

Boeken

Cultureel Supplement

Wetenschap en Onderwijs

Zaterdags Bijvoegsel

Magazine

Het voortijdige einde van ‘de duurste Nederlandse film ooit'

De stranding van de Ocean Warrior

Door Mark Duursma
De Nederlandse film Ocean Warrior, over walvissenredder en Greenpeace-oprichter Paul Watson, zou een een groots en duur spektakel worden. Iedereen was er klaar voor, behalve de financiers.

Ergens op Malta liggen vijf walvissen. Drie volgroeide, een dode en een baby. Hun huid is van rubber, hun polyester skelet is gevuld met trekkabels, en ze zijn nagemaakt op ware grootte. Nik Williams van het Engelse bedrijf Animated Extras weet niet waar zijn walvissen zijn. Hopelijk liggen ze achter slot en grendel, misschien bij de douane. Williams: ,,Volgende week ga ik naar Malta om ze te zoeken. Ik ga proberen om ze door te verkopen, ik heb al gegadigden.''

De walvissen waren bedoeld voor Ocean Warrior, een film over leven en strijd van milieu-activist Paul Watson, die deels in een Maltezer filmstudio met waterbassins zou worden opgenomen. Dankzij het budget van 135 miljoen gulden voert de film de trotse ondertitel ‘Nederlands grootste filmproductie aller tijden'. Vooral die ondertitel was aanleiding voor veel voorpubliciteit. Maar twee weken geleden werd Ocean Warrior voor onbepaalde tijd stopgezet. De financiering komt niet rond. ,,We put her to sleep'', zei producent Bous de Jong toen tegen de verzamelde medewerkers, onder wie veel Engelsen, Canadezen en Amerikanen. De kans dat Ocean Warrior ooit nog ontwaakt, wordt met de dag kleiner.

Doodzonde, vinden alle betrokkenen, want het was een prachtig project. Een grote internationale actiefilm voor een breed publiek moest het worden, met een geëngageerd onderwerp. In een land waar een speelfilm zelden meer kost dan tien miljoen gulden was de omvang van het project sensationeel. Het onderwerp sprak tot de verbeelding: de acties van Paul Watson, beschermheer van alle bedreigde zeedieren, zijn zeer mediageniek. Het wederzijdse belang kwam vorig jaar scherp tot uiting bij een campagne op de Faroër: de film gebruikte Watson, hij gebruikte de film, en de media lieten zich door allebei gebruiken. Hoofdrollen waren gepland voor de Amerikaanse acteurs Aidan Quinn en Billy Bob Thornton, en naast hen zouden Kim van Kooten en Rutger Hauer schitteren als kokkin en ‘chief engineer'. Regisseur John Badham, voor eeuwig beroemd dankzij Saturday Night Fever, was al volop bezig met de voorbereidingen.

Omdat ze het zo'n mooi project vonden, bleven veel medewerkers erin geloven tegen beter weten in.

Vanmiddag in NRC Handelsblad meer over de Ocean Warrior

NRC Webpagina's
2 MAART 2001

Archief CS


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad