U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Rapport Commissie-Van Rijn

Minister De Vries wil 'cultuuromslag'

Overheid herziet personeelsbeleid

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 24 FEBR. Het personeelsbeleid bij de overheid zal drastisch veranderen. Er komt meer aandacht voor wensen van individuele werknemers, prestatiebeloning, beter management en een dertiende maand voor een aantal sectoren.

De veranderingen zijn nodig om de overheid weer als een aantrekkelijke werkgever "in de markt te zetten". Dat zei minister De Vries (Binnenlandse Zaken) gisteren bij de presentatie van het rapport van de commissie-Van Rijn. Deze commissie bracht in opdracht van het kabinet de problemen in kaart waarmee de overheid als werkgever kampt. "Ik wil mensen weer fluitend door de gangen zien gaan", aldus De Vries.

De minister zei dat het "hele human resource management (personeelsbeleid, red.) bij de overheid op zijn kop moet". De overheid moet volgens hem " minder stijf en star" worden. Hij sprak van een "cultuuromslag die nodig is om de productiviteit te verhogen" en legde de nadruk op "innovatieve oplossingen" als het gebruik van informatie- en communicatietechnologie. Op korte termijn zal de overheid echter concretere maatregelen moeten nemen om de problemen op de arbeidsmarkt het hoofd te bieden. Uit de analyse van de commissie blijkt dat in sommige overheidssectoren de invoering van een dertiende maand gewenst is. Ook is meer functiedifferentiatie nodig, alsmede betere betaling in sommige functies, betere secundaire arbeidsvoorwaarden (zoals kinderopvang) en werkduurverlenging in ruil voor een flexibeler verdeling van arbeid en zorg. De Vries wilde gisteren niet zeggen hoeveel deze maatregelen in totaal kunnen gaan kosten. "We moeten eerst kijken waar de problemen zitten. Pas als we dat weten, en dat duurt nog wel een paar weken, weten we wat het kan gaan kosten en kunnen we dat proberen in te passen in de begroting."

Naar verwachting is er onvoldoende geld om alle voorstellen van Van Rijn uit te voeren. "Ministers zullen prioriteiten moeten stellen", aldus De Vries. Daarnaast zijn de kosten volgens hem ook afhankelijk van de welwillendheid van werkgevers en werknemers. Zij zullen in hun CAO- onderhandelingen de 'handreikingen' van Van Rijn moeten omzetten in maatregelen. "Het kabinet is bereid dat waar mogelijk financieel te steunen", aldus De Vries.

De vakbonden zijn niet onder de indruk van de bevindingen van Van Rijn. "Het bevestigt wat wij al jaren zeggen: de sanering in de collectieve sector is volledig doorgeslagen", zegt H. van der Kolk, als FNV- bestuurder verantwoordelijk voor het arbeidsbeleid. Ook het CNV vindt dat. Werkgeversvereniging VNO-NCW meent dat er veel meer gekeken moet worden naar " maatwerk in de beloning" dan naar "algemene voorstellen".


Zie ook:

Rapport-Van Rijn kan wig drijven in het kabinet (10 februari 2001)
'Werken bij de overheid moet beter' (9 februari 2001)
Miljarden nodig voor personeel overheid (31 januari 2001)

Serie werken bij de overheid:
Verpleeghuis lokt personeel met een borrel (20 februari 2001)
Bonus van 1000 gulden voor nieuwe agent (21 februari 2001)
Leraren werven met fitnessruimtes (22 februari 2001)

NRC Webpagina's
24 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad