U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Web-revolutie gaat aan voetbal voorbij


Niet alleen op het voetbalveld strijden Feyenoord en PSV morgen om de hegemonie in de eredivisie. Op het internet bereiden beide clubs een virtuele revolutie voor. Straks chat heel Nederland met de coaches Van Marwijk en Gerets.

Door onze redacteur ROBERT MISSET

ROTTERDAM, 24 FEBR. Angstvallig houden de drie topclubs Ajax, Feyenoord en PSV naast de televisierechten ook de exploitatie van het internet in eigen beheer, in de veronderstelling dat ook die rechten miljoenen guldens waard zijn. Maar vooralsnog is de virtuele revolutie aan het betaalde voetbal voorbij gegaan. De websites van de meeste clubs zijn van een bedroevend niveau, al heeft PSV onlangs een joint venture gesloten met KPN Telecommerce om de communicatie met de achterban via het net een volwassen karakter te geven. In technisch opzicht is een Euro League, live op het internet, immers geen idee-fixe meer.

Maar achter de computer is momenteel nauwelijks contact mogelijk met de voetbalclubs in Nederland. Surf bijvoorbeeld naar www.ajax.nl en de tijd lijkt te hebben stilgestaan in de Arena. Op deze website is de naar Chelsea vertrokken Deense aanvaller Grønkjaer nog altijd Ajacied en staat de naar Sparta teruggekeerde middenvelder Nieuwenburg afgebeeld in een Ajax-shirt naast een gedateerd interview uit 1999. De snelle progressie van het grote talent Van der Vaart is juist onopgemerkt gebleven. Op de website van Ajax is over de 18-jarige middenvelder niets te vinden. Andere clubs blijven evenzeer in gebreke.

Op www.vitesseworld.com draagt de naar De Graafschap verhuisde John van den Brom nog immer het rugnummer 4 bij Vitesse. Het tegen degradatie vechtende RBC haalt zoveel spelers dat de informatie op www.rbconline.nl hopeloos verouderd is. Het bestuur van PSV erkende in elk geval dat haar website www.psv.nl een flinke opknapbeurt nodig had. Uiterst summiere informatie naast portretjes van de spelers is zo ongeveer het opwindendste dat de site te bieden heeft. Dat gaat binnenkort veranderen. In samenwerking met KPN gaat PSV de website optuigen, zodat supporters binnenkort kunnen chatten met Van Bommel en Kezman en de persconferenties van coach Erik Gerets live op het net te volgen zijn.

Volgens woordvoerder Michel Hueber van KPN geven beide partners in de joint venture binnenkort bij een thuiswedstrijd van PSV een demonstratie van de mogelijkheden op internet. "Momenteel wordt ASDL, een soort breedband-internet, door heel Nederland uitgerold", vertelt Hueber. "Met die techniek krijgt de consument via internet beelden op tv-kwaliteit op zijn scherm. We denken niet zozeer aan het live uitzenden van wedstrijden op het net, omdat de echte supporter in het stadion zit of voor de tv met een biertje in zijn hand. Maar de consument kan met ADSL wel zijn eigen wedstrijd regisseren. Zo kun je op het net een duel volgen vanuit het perspectief van doelman Waterreus of juist vanaf de middenstip. Technisch is alles mogelijk."

Toch zal het internet volgens PSV-woordvoerder Pedro Salazar ook een belangrijk wapen zijn in de creatie van de - door de UEFA reeds afgeschoten - Euro League. "Internet biedt immers een wereldwijde markt om wedstrijden in de Euro League live uit te zenden."

Voorlopig heeft PSV een virtuele voorsprong genomen op concurrent Feyenoord, dat niet eens een eigen website heeft. "Dat lijkt amateuristisch", erkent Chris Woerts, hoofd marketing bij Feyenoord. "Maar vergeet niet dat de toegang tot het internet in Nederland pas het afgelopen jaar drastisch is toegenomen. De mogelijkheden van internet worden overschat op de korte termijn en juist onderschat op de lange termijn. Na de crisis in de nieuwe economie is de hype rondom het internet afgenomen, dromen van gouden bergen is niet zo reëel meer.

"Het is ook niet zo dat binnenkort 200.000 huishoudens de trainingen van Feyenoord via de webcam willen volgen. Het net zal het intermenselijk contact ook nooit kunnen vervangen. Maar de markt ontwikkelt zich zo snel dat we de toekomst niet kunnen overzien. We gaan binnen enkele maanden online met een website die meer biedt dan een veredelde Teletekst. Onze website wil interactief zijn, de supporters van Feyenoord het gevoel geven dat ze onderdeel van de club zijn. In de nabije toekomst heeft coach Van Marwijk een laptop voor zich staan, waardoor ook de fan in Surhuisterveen hem een vraag kan stellen op de persconferentie. Een uitdaging voor de traditionele media, want de consument controleert straks de journalist."

Op de nieuwe website kunnen Feyenoord-fans over de gehele wereld ook met de buitenlandse spelers in hun eigen taal chatten, voorspelt Woerts. "Zo krijgt keeper Dudek straks een Nederlandse en een Poolse website, Tininho een Nederlandse en een Braziliaanse, waardoor de toegang tot de club in die landen toeneemt. Op die manier creëert Feyenoord een nieuwe markt. Straks kunnen Australische supporters van Emerton via onze website alles over hun idool te weten komen. Ze kunnen hem via de webcam volgen tijdens de trainingen en Feyenoord krijgt op zijn beurt een afzetgebied voor shirts van Emerton."

Toch koestert Woerts geen overdreven verwachtingen van een rechtstreekse koppeling van de merchandise aan het internet. "In Nederland wordt ten onrechte beweerd dat de Engelse clubs het in dat opzicht veel beter doen. Maar Manchester United heeft vorige maand 48 mensen ontslagen op de afdeling merchandise. Het publiek laat zich niet foppen. Op basis van sentiment verkoop je geen product. Iedereen in Nederland vindt Heerenveen een sympathieke vereniging. Maar de aan Abe Lenstra opgedragen kledinglijn is al uit de markt genomen, omdat heel weinig mensen ook bereid zijn een Abe-shirt te kopen."

In Nederland zeggen drie miljoen mensen affiniteit te hebben met Feyenoord. "Slechts tien procent van de supporters in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen kwam uit de regio-Rotterdam", constateert Woerts. "De rest kwam uit heel Nederland, van Vlieland tot Brabant." De nieuwe website moet juist die doelgroep dichter bij Feyenoord brengen. "Loyaliteit kweken met de club is voor ons van levensbelang", stelt Woerts, die voor multinationals als Coca Cola en Heineken marktonderzoek deed. "Daaruit bleek dat kinderen tussen acht en twaalf jaar in hun onderbewustzijn keuzes maken voor de rest van hun leven. Ze kiezen een sigarettenmerk, ze bepalen of hun latere vrouw blond of donker moet zijn en ze kiezen ook hun favoriete voetbalclub."

In zijn marktstrategie richt Feyenoord zich daarom vooral op de jongste jeugd. Woerts: "Kinderen op de basisschool krijgen lesmateriaal over Feyenoord, waarin we ook het ontwikkelen van sociale vaardigheden benadrukken. Ze zijn ook sneller vertrouwd met internet dan hun ouders. We meten hun behoeften en daaruit blijkt dat het huidige aanbod op tv en internet niet voldoet. De kijkcijfers voor Studio Sport zijn bedrieglijk. De jeugd haakt massaal af; een zorgelijke ontwikkeling voor het betaalde voetbal. Studio Sport wordt gemaakt voor 55-plussers. Jonge kijkers zitten niet te wachten op die oubollige analisten. De NOS speelt niet in op die trend en vervreemdt zich daardoor van een belangrijk deel van zijn achterban."

NRC Webpagina's
24 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad