U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Kabinet zoekt naar alternatief voor radioveiling

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 24 FEBR. Er komt een onderzoek naar alternatieven voor de veiling van frequenties voor commerciële radiozenders. Het kabinet wil daarmee uit de impasse raken die deze week ontstond toen de gehele Tweede Kamer de veiling bleek af te keuren.

Premier Kok zei gisteren na afloop van de ministerraad dat het onderzoek een idee was van verantwoordelijk staatssecretaris M. de Vries (Verkeer en Waterstaat, VVD). Het onderzoek naar alternatieven voor het bij opbod verkopen van de frequenties, waarvan de licentie dit najaar afloopt, zal worden geleid door "een driemanschap" onder leiding van voormalig KLM-topman P. Bouw.

De Vries had de motie afgelopen donderdag nog "ten stelligste ontraden". In de motie roepen PvdA, D66 en VVD het kabinet op af te zien van de veiling, die de huidige commerciële radiozenders veel geld zou kosten, sommige zenders wellicht zou doen sneuvelen en luisteraars zou ontrieven. De fracties wilden dat het kabinet opnieuw ging overleggen met de radiozenders.

De Vries zei in een ingelast debat met de Tweede Kamer kartelvorming te vrezen, als de veiling niet door zou gaan. Er zijn nu zeven commerciële radiozenders actief. Doordat de nieuwe FM-band in acht frequenties voorziet, zou er zonder veiling maar voor één nieuwkomer plaats zijn. Het kabinet wil nu "om de tafel gaan zitten met álle belanghebbenden", dus ook met potentiële nieuwkomers, aldus de premier. De fracties van PvdA, D66 en VVD betoonden zich gisteravond in een reactie zeer tevreden over het voorstel van het kabinet. "Ik had ook niets anders verwacht", aldus de indiener van de motie, PvdA-woordvoerster Wagenaar. De motie voorzag volgens de drie ondertekenaars in een overleg met alle betrokkenen, ook de potentiële nieuwkomers, om te voorkomen dat een groep bedrijven meer rechten zou krijgen dan een andere groep. PvdA en D66 keerden zich vorige week vrij onverwacht tegen de veiling, waartegen de commerciële radiozenders enkele maanden intensief campagne hebben gevoerd door hun twaalf miljoen luisteraars op te roepen tot protest. Premier Kok zei gisteren dat "het belangrijk is om draagvlak te hebben". "We sluiten ons als kabinet niet af voor alternatieven. Al moeten die juridische en financieel wel aan de maat zijn." Het onderzoek zal enkele weken in beslag nemen. De Tweede Kamer is de komende twee weken met reces. Daarna zal verder worden gepraat over de toekomst van de etherfrequenties.

NRC Webpagina's
24 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad