U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Gewenste groei (SCP)

Ministerie van VROM

Lelystad


Lelystad: verzameling dorpen


Gerard Valkenet, beheerder van buurtcentrum De Joon in Lelystad, is 66 en verhuisde in 1979 van de Amsterdamse Bijlmermeer naar Lelystad. "Je kunt gerust zeggen dat ik een van de pioniers was."

Valkenet heeft 'zijn' gemeente wel zien veranderen in de afgelopen periode. "Toen ik hier kwam was er nog geen spoorlijn en maar één winkelcentrum, nu zijn er twee." Ook is Lelystad flink verder gegroeid, tot zo'n 64.000 inwoners. "De sfeer is er niet door aangetast", meent hij. "Maar verder groeien lijkt me nergens voor nodig." Volgens de buurtcentrumbeheerder is Lelystad nooit een echte stad geworden. "Het lijkt meer een verzameling dorpen, elke wijk heeft z'n eigen karakter." Hij gaat zelden de stad uit. "Er zijn hier genoeg cafés, alles is er, ook een bioscoop, al ga ik daar nooit naartoe."

Eén ding ontbreekt echter volgens Valkenet. "Voor de jeugd is hier niets te doen. Er is maar één disco en die is voor een aantal van hen te duur." Last van criminaliteit, die in groeikernen erger is dan in andere steden, heeft de beheerder niet. "'t Is er natuurlijk wel, maar echt veel merk je er niet van. De jongens rommelen wel eens wat, er vallen wel eens klappen, af en toe een steekpartij. Maar veel mensen kennen elkaar, dus er is wel sociale controle." Valkenet wil nooit meer weg uit Lelystad. "Het is hier zo groen en ruimtelijk, er gaat zo'n rust van uit. Dat vind je nergens."

NRC Webpagina's
15 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad