U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
KLM

Profiel KLM

Dossier KLM

Verkeersvliegers.nl


Rechtszaak om 100 miljoen gulden

KLM-vliegers eisen pensioen op

Door onze redacteur MENNO TAMMINGA
ROTTERDAM, 15 FEBR. Werknemers en gepensioneerden van het vliegend personeel van KLM eisen bij de rechter dat de luchtvaartmaatschappij ongeveer 100 miljoen gulden terugstort in hun pensioenfonds.

KLM heeft dit bedrag vorig jaar als korting op de werkgeverspremie voor de pensioenregeling gekregen. Volgens diverse deskundigen is het de eerste keer dat (gepensioneerde) werknemers een rechtszaak voeren over de besteding van overschotten bij pensioenfondsen. De betrokken werknemers en gepensioneerden van KLM vormen samen de deelnemersraad die het pensioenfondsbestuur adviseert.

Een negatief oordeel van de rechter over de verleende premiekorting aan de KLM kan andere ondernemingen terughoudender maken om het pensioenfonds als extra winstbron te gebruiken.

Dankzij de ongewoon hoge koerswinsten op de beurzen in het tweede deel van de jaren negentig hebben pensioenfondsen van talloze ondernemingen reserves die ver uitgaan boven het bedrag dat nodig is om de (toekomstige) pensioenen te betalen.

Het afgelopen jaar kregen negen ondernemingen geld terug van hun pensioenfonds of een toezegging daartoe, samen voor 1,9 miljard gulden. Een zeker zo groot bedrag is gemoeid met premiekortingen voor werkgevers.

"Het bestuur van het pensioenfonds had niet akkoord mogen gaan met deze deal", zegt F. Brouwer, voorzitter van de deelnemersraad van het pensioenfonds voor het vliegend personeel, het grootste (ruim acht miljard gulden aan beleggingen) van de drie KLM-pensioenfondsen.

De premiekorting voor KLM was een soort tegenprestatie voor een algemene verhoging van de pensioenen met twee procent. Deze verhoging had het bestuur ook kunnen doorvoeren zonder de premiekorting, vindt de deelnemersraad. In het bestuur zitten, zoals meestal bij pensioenfondsen, vertegenwoordigers van de werkgever (KLM) en van de werknemers, in casu de aan het CAO-overleg deelnemende vakbonden.

De deelnemersraad baseert zich bij zijn claim onder meer op het feit dat bij KLM jaarlijks de loonruimte wordt vastgesteld en dat de becijferde pensioenpremies die betaald worden daarvan deel uitmaken. Het geld dat de werkgever heeft gekregen, ging daarmee ten laste van extraatjes voor werknemers en/of gepensioneerden. Brouwer: "Er is geen reden om een deel van je beloning via een premiekorting terug te geven aan de werkgever." Verder vindt de deelnemersraad het onjuist dat KLM in goede tijden wel revenuen plukte van de hoge rendementen van het fonds, maar dat er ten tijde van de premiekorting geen garantie was dat KLM het fonds in slechte tijden zou bijspringen.

NRC Webpagina's
15 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad