U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

R A D I O   V O O R A F :
De Ramblers leven voort

HENK VAN GELDER
Zodra iemand smalend tegen bassist Jacques Schols zegt dat de Ramblers niet meer kunnen spelen omdat er niemand van het originele dansorkest over is, heeft hij zijn antwoord klaar: "Dat geldt voor het Concertgebouworkest óók en toch hebben die rustig hun honderdjarig bestaan gevierd." Hij wil maar zeggen dat de Ramblers dit jaar dus heel goed hun 75-jarig bestaan kunnen vieren, al zijn alle mannen van het eerste uur allang verdwenen. Ook de bijna 88-jarige trombonist en zanger Marcel Thielemans, die zeven jaar na de oprichting bij het orkest kwam, is niet meer in staat mee te doen.

Niettemin heeft het TROS-programma Sesjun vanavond de Ramblers in huis, in een rechtstreekse uitzending uit Nick Vollebregts Jazzcafé in Laren. De leiding van het orkest is drie jaar geleden door Marcel Thielemans overgedragen aan Jacques Schols, die er weer zo veel mogelijk nieuw leven in tracht te blazen. Een permanente bezetting zoals in de dertig jaren, toen de Ramblers gecontracteerd waren voor één VARA-uitzending per week, is er niet meer. Per optreden zoekt Schols de beschikbare muzikanten bij elkaar. Ze spelen zo'n twintig, dertig keer per jaar en, voegt hij er hoopvol aan toe: "Het zit in de lift."

Onder leiding van de grote Theo Uden Masman, wiens "máááár... wij komen terug" gevleugelde woorden werden, waren de Ramblers veruit het populairste dansorkest van Nederland. Als geen ander combineerde Masman de strakke swing voor een jong publiek met gezellige Hollandse liedjes voor de hele familie. Die toverformule werkte decennialang, tot de popmuziek een overheersende rol op de radio ging spelen. Officieel bestonden de Ramblers van najaar 1926 tot voorjaar 1964, langer dan enig ander beroepsorkest uit die tijd.

Masman kreeg bij het afscheid een pen in etui van de VARA en stierf nog geen jaar later. Het was voorgoed voorbij voor de Ramblers. Maar er bleven brieven komen waarin om nieuwe uitzendingen en nieuwe platen werd gevraagd. Zodoende zag de TROS in 1974 brood in een comeback. Een wekelijkse serie radio-uitzendingen op zaterdagochtend werd een groot succes. Het orkest werd nu geleid door de vroegere arrangeur Jack Bulterman en de oude kern werd aangevuld met jongere studiomusici. Er kwam een fanclub en er kwam weer nieuw emplooi in het land. Na de dood van Bulterman nam Thielemans de leiding over.

Maar wat is er nu, met al die nieuwe muzikanten, nog over van het oude Ramblers-geluid? "Dat zit vooral in de bezetting", zegt Schols. "Eigenlijk is het een kleine big band. Normaal heb je vijf trompetten, vier trombones en vijf saxen. Maar bij de Ramblers zijn er drie trompetten, één trombone en vier saxen. Plus ritme uiteraard. Dat dwingt arrangeurs in die klank te schrijven. We spelen ook nog oude Bulterman-arrangementen, maar we proberen niet alleen te teren op de roem van vroeger. We spelen ook repertoire van nu."

Met gepaste trots maakt Schols zelfs melding van een nieuwe Ramblers- cd, die in eigen beheer is gemaakt en dezer dagen verschijnt. En voor vanavond heeft Marcel Thielemans beloofd dat hij toch nog twee liedjes zal zingen.

Sesjun, TROS, Radio 4, 23.03-24.00u.

NRC Webpagina's
15 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad