U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Nasdaq neemt Amsterdam op sleeptouw

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 15 FEBR. In tegenstelling tot gisteren had de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq vandaag een stimulerende werking op de beurshandel in Amsterdam. Vooral de technologiefondsen profiteerden.

Elektronicaconcern Philips en chipmachinefabrikant ASM Lithography profiteerden van de koerswinst op de Nasdaq. De bedrijven noteerden tegen het middaguur koersen van respectievelijk 38,34 euro (4 procent hoger) en 26,62 euro (5,3 procent hoger). ASM International zag de koers met ongeveer 10 procent stijgen naar 17,50 euro.

KPN kon niet profiteren. Het aandeel daalde ongeveer driekwart procentpunt in waarde. Eind januari had de koers zich na een maandenlange glijvlucht opgewerkt tot bijna 18 euro. De tegenvallende beursgang van het Franse gsm-bedrijf Orange heeft beleggers opnieuw doen twijfelen aan de vooruitzichten voor de telecomsector. Inmiddels is een aandeel KPN nog slechts 12,80 euro waard. Ook Libertel, de tweede aanbieder van mobiele-telefonie overigens leverde in. Het aandeel zakte met zo'n anderhalf procent tot 9,75 euro. De technologiebedrijven, geholpen door de financiële fondsen, gaven de AEX-index vanmorgen een steuntje in de rug. De beursgraadmeter klom 0,3 procent naar 623,10 punten.

De prijs van aandelen Koninklijke Olie reageerden vanochtend op de prijs van olie, die al een week flink aan het dalen is. De prijs per aandeel zakte met ongeveer 2 procent naar 65,70 euro. Daarnaast kreeg Shell een negatief advies van zakenbank Goldman Sachs. Het bedrijf zou van 'outperformer' tot 'marketperformer' zijn geworden.

Uitgever VNU maakte vanmorgen bekend dat het 96 procent van marktonderzoeker ACNielsen in handen heeft. Dat betekent dat de overname van ACNielsen door het Nederlandse bedrijf bijna rond is. VNU won 1,3 procent op 50,80 .

Handelshuis Buhrmann leverde 0,7 procent in nadat het bedrijf vanochtend de jaarcijfers presenteerde. De nettowinst over 2000 is met 53 procent gestegen, slechts marginaal hoger dan analisten hadden voorspeld. Spectaculaire reacties van beleggers bleven dan ook uit. Tegen de middag kostte een aandeel Buhrmann 30,80 euro. De Midkapindex, waarvan Buhrmann tot 1 maart deel uitmaakt, klom zestienden procent naar 644,10. Vanaf die datum zal het bedrijf weer in de AEX-index opgenomen worden.

De reorganisatie die Hollandsche Beton Groep vanmorgen aankondigde kreeg de zegen van de beleggers. Het aandeel van het bouwbedrijf sprong meer dan 5 procent omhoog naar 14,10 euro.

Besi, een producent van machines voor de halfgeleiderindustrie, maakte vanochtend bekend dat de omzet in het afgelopen jaar met 87,5 procent steeg naar 436 miljoen gulden. De nettowinst groeide met 5,3 miljoen naar 56,4 miljoen gulden. Dat werd gewaardeerd: aan het eind van de ochtend was de koers gestegen met 4,3 procent. Besi klom naar 9,80 euro.

NRC Webpagina's
15 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad