U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

'Te hoge tarieven bij telefoonspelletjes tv'

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 15 FEBR. Bellers naar telefoonspelletjes op televisie betalen veel te veel geld. Dat oordeelt het College van toezicht op de kansspelen in een advies aan staatssecretaris Kalsbeek (Justitie).

Een telefoontje naar Lotto weekend miljonairs of Miljoenenjacht zou volgens het college niet meer dan zo'n 35 tot 45 cent per minuut mogen kosten. Nu betalen bellers vaak een gulden per minuut of 1,50 gulden per gesprek. Volgens secretaris E. van Vondelen is het voorgestelde tarief redelijker dan het bedrag dat bellers nu betalen. "Spelletjes suggereren vaak iets gratis weg te geven, maar de deelnemer betaalt ondertussen een hoog bedrag aan telefoonkosten. Dat is geen gratis spel, dat is gewoon verdienen." Wel mag de organisator een laag, kostendekkend bedrag vragen. Van Vondelen: "Het is niet onredelijk dat de deelnemer iets betaalt, zolang het maar niet uit winstoogmerk is."

Het kabinet wil gratis kansspelen op televisie goedkeuren, maar daarvoor zijn volgens het College van toezicht op de kansspelen wel duidelijke regels nodig. De exploitanten van de spelletjes willen nog niet reageren op de conclusies van het college.

Ook wil het college uitzoeken wie vergunninghouder is van inbelspelletjes tijdens grote spelshows. Zo is onduidelijk wie de vergunning heeft van de spelshow Miljoenenjacht, dat georganiseerd is door de Nationale Postcode Loterij en dat wordt uitgezonden door de TROS. "Als de organisator níet de vergunninghouder is, gaat het hier om een verboden kansspel", aldus Van Vondelen.

In november vorig jaar stelde het Kamerlid De Wit (SP) nog vragen aan toenmalig staatssecretaris Cohen over Miljoenenjacht. De Wit vermoedde dat het programma een verboden kansspel was. Cohen beloofde na het advies van het college actie te ondernemen.

NRC Webpagina's
15 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad