U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Radioveiling nu onzeker

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 15 FEBR. De coalitiefracties van PvdA en D66 hebben vergaande bezwaren tegen de voorgenomen veiling van radiofrequenties. Dat is gisteren gebleken tijdens het wekelijkse overleg tussen kabinet en fractieleiders.

Het kabinet wil deze zomer de frequenties op de FM-band opnieuw indelen om ruimte te bieden aan meer radiozenders. De commerciële zenders protesteren al maanden tegen het voorstel dat ze op een veiling frequenties moeten verwerven. Zij vinden het onverteerbaar dat ze op een veiling mogelijk hun investeringen in de naamsbekendheid van de frequentie kwijtraken. De coalitiefracties zoeken naar mogelijkheden om aan deze grieven tegemoet te komen. Vanmiddag zouden de mediaspecialisten van de regeringsfracties daartoe bijeenkomen.

Een woordvoerder van staatssecretaris M. de Vries (Verkeer en Waterstaat, VVD) liet weten dat de bewindsvrouw niet van mening is veranderd en nog steeds achter haar voorstellen staat. De Vries heeft de veiling samen met staatssecretaris Rick van der Ploeg (Cultuur, PvdA) opgezet.

Ook premier Kok onderstreepte vanmiddag dat de veiling wat het kabinet betreft gewoon doorgaat. Afgelopen vrijdag heeft het kabinet nog een onderdeel van de veilingopzet goedgekeurd. De Kamer zal zich op 14 maart over de veiling buigen. Wel tekent zich een meerderheid af tegen het voorstel om bestaande commerciële zenders te laten bieden op hun huidige frequenties. Het CDA is hoe dan ook tegen de veiling.

De commerciële zenders hebben het recht om tot 1 september op hun huidige frequenties uit te zenden. Op een deze zomer te houden veiling zouden ze opnieuw frequenties moeten verwerven. De zenders betogen dat het niet fair is dat ze frequenties moeten terugkopen waar ze zelf waarde aan hebben toegevoegd. Bovendien lopen ze het risico dat een ander er met hun frequentie vandoor gaat. De zenders willen wel voor het gebruik van de frequentieruimte betalen. Ze hebben becijferd dat acht FM-frequenties die het kabinet in juni wil veilen 240 miljoen gulden waard zijn. De zenders voeren al maanden campagne tegen de veiling. In het najaar spanden ze een rechtszaak aan om deze te verijdelen. De zaak werd in eerste aanleg verloren. Sinds het besluit van begin deze maand is de campagne verhevigd.

NRC Webpagina's
15 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad