U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  R A D I O  &   T E L E V I S I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 


S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Quick change

STÉPHANE ALONSO
In Quick Change uit 1990 speelt de Amerikaanse comedy-acteur Bill Murray een gesjeesde planoloog die zijn werkterrein - de stad New York - wil ontvluchten. 'Grimm' denkt groot: hij wil zijn grijze bestaan als ambtenaar inwisselen voor een paradijselijk leven op Martinique.

Dit vraagt om een flinke geldinjectie. Grimm verkleedt zich als clown en berooft een bank. De film begint met deze goed doordachte en goed uitgewerkte bankoverval. Grimm verlaat de bank met een miljoen dollar, de New Yorkse politiemacht in vertwijfeling achterlatend. Dat het toch misgaat, is in eerste instantie de schuld van Grimms jongere broertje Loomis, door Randy Quaid archetypisch neergezet als 'slungelig en dom, maar met een hart van goud'. Loomis is er ook verantwoordelijk voor dat Grimm aan het einde van de film een beter mens wordt. En dat is jammer.

Tussen de bankoverval en de moraal in doen Grimm, zijn geliefde Phyllis (gespeeld door Geena Davis) en Loomis wanhopige pogingen het vliegveld te bereiken. Onderweg worden ze beroofd van alles behalve hun banktegoeden, zijn ze getuige van een middeleeuws steekduel op fietsen en krijgen ze te maken met een fanatieke buschauffeur die per se gepast geld wil van de kersverse miljonairs.

Na hachelijke episodes in de film zegt Grimm herhaaldelijk: "Nu weet ik weer waarom we New York verlaten", maar de vermeende krankzinnigheid van de stad is geen moment echt voelbaar. Amsterdam oogt op een gemiddelde zaterdagmiddag absurder.

Murray is met zijn onderkoelde humor zonder twijfel een tegenpool van bekkentrekker Jim Carrey, maar het flinterdunne karakter van Grimm maakt de leegheid van zijn gezichtsuitdrukking te nadrukkelijk. Het gemakzuchtige acteerwerk van Davis en de irritant simplistische Quaid geven de film ook al geen rugwind. De bijrollen zijn leuker dan de drie hoofdrollen.

Quick Change is het regiedebuut van Bill Murray, die zijn carrière in 1975 begon in het tv-programma Saturday Night Live en vooral bekend is van films als Ghostbusters (1984) en Groundhog Day (1993). Dat Quick Change bij verschijning weinig opzien baarde en in de vergetelheid raakte, zal door Murray-fans als groot onrecht worden gevoeld. Zij moeten vanavond dan ook vooral (opnieuw) kijken.

De film bewijst dat Murray zich beter bij zijn leest kan houden. Gelukkig vindt de acteur dat zelf ook: na Quick Change heeft hij niet meer op de regisseursstoel gezeten.

Quick change (Bill Murray, VS, 1990), SBS6, 21.30-23.30u.

NRC Webpagina's
14 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad