U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
yahoo.com

zdf.de


Een Duits multicultureel drama


Hoewel er aan serieuze problemen geen gebrek is, houdt nieuws over Boris Becker Duitsland al weken in zijn greep. En het gaat niet over tennis.

Door onze correspondent MICHÈLE DE WAARD

BERLIJN, 8 FEBR. Duitsland wordt geplaagd door de gekkekoeienziekte, het gewelddadige verleden van minister Joschka Fischer en gestuntel van de conservatieve oppositiepartij. Maar er is geen onderwerp dat de Duitsers momenteel zó in de ban heeft als de soap van 'Boris & Babs'. Serieuze en minder serieuze media berichten er uitvoerig over. Want dat zelfs het droomhuwelijk van het ogenschijnlijk voorbeeldige echtpaar Becker op de klippen kon lopen, daarover had geen society-watcher durven speculeren. Dagblad Die Welt volgt de affaire op de voet, vandaag opnieuw pontificaal op de voorpagina. Het weekblad Der Spiegel wijdt er deze week negen pagina's aan. En zelfs de respectabele Frankfurter Allgemeine Zeitung, die de persoonlijke lotgevallen in de amusementsindustrie gewoonlijk voor kennisgeving aanneemt, kan er niet omheen: een halve pagina vandaag. Overbodig te zeggen dat boulevardblad Bild een hoogtepunt beleeft. Sinds het 'grote nieuws' van de scheiding twee maanden geleden bekend werd, besteedde het blad 35 vette koppen op de voorpagina aan de affaire. Ongeveer om de dag opent Bild dus met Becker-nieuws.

Als geen ander is Becker ook na zijn tenniscarrière - waarin hij 49 toernooien won, waaronder drie keer Wimbledon - een Duits idool gebleven. "Boris Becker is de enige beroemde Duitser, wiens egotripperij hem wordt vergeven", schrijft de Berlijnse Tagesspiegel. Hij is het symbool van 'de goede Duitser': sportief, ook als hij verliest, internationaal georiënteerd, een graag geziene gast op feesten en partijen. Hij zet zich in voor goede doelen: onlangs nog bij een demonstratie tegen extreem-rechts.

En dan was hij ook nog getrouwd met een zwarte Duitse vrouw, waardoor Becker volgens sommigen meer heeft gedaan voor de acceptatie van de multiculturele samenleving dan vele regeringsnota's bij elkaar. 'Bobs en Babs' golden als apostelen van de ware liefde en huwelijkse trouw. Hun zoons hadden zij namen van engelen en heiligen meegegeven: Noah Gabriel en Elias Balthasar. Nog een keer de Tagesspiegel: "Zijn huwelijk was een hoog optimistisch teken, dat multiculturele charme, internationaal-tolerante openheid en ook een zeker moreel gewicht en nationale verantwoordelijkheid uitstraalde."

Niet langer. De scheiding tussen de tennisster en zijn knappe zwarte vrouw sloeg in als een bom. Babs vertrok spoorslags met hun twee zonen naar Florida dankbaar toevluchtsoord voor in het nauw gedreven Duitsers en Boris probeerde in de Heimat niet alleen de sensatiepers van het lijf te houden. Hoe moet het verder met de kinderen?, Heeft hij Barbara bedrogen?, Maakt Barbara's advocaat Boris kapot?, Waarom noemt hij Babs een leugenaar?, Is Boris ook de vader van de kleine Anna in Londen? Pleegde een in Londen woonachtige Russische mannequin 'zaadroof' bij Boris? Het is nog een bescheiden greep uit de vragen waarmee de media de aandacht van de inwoners de Berlijnse Republiek trekken.

Er verschenen strandfoto's van een eenzame Barbara op Fisher Island en van een kwieke Boris, in Londen op weg naar een ziekenhuis om een DNA- test te ondergaan. Want de in de Britse hoofdstad levende mannequin en serveerster Angela Ermakova had beweerd dat ze een kind van hem had. Tijdens Wimbledon 1999 zouden ze in een bezemkast of een hotelkamer (daarover verschillen de berichten) orale seks hebben gehad, waarna Ermakova het zaad bij zichzelf had ingebracht. Iets wat Becker zelf tot voor kort in alle toonaarden ontkende en met de DNA-test wilde onderbouwen.

Maar gisteren op een persconferentie kwam het hoge woord eruit. "Ja, ik beken dat ik haar vader ben", zei hij over de tien maanden oude Anna in Londen. De DNA-test had alle twijfel weggenomen. Daarmee bevestigde hij de primeur die het Britse zondagsblad News of the World half december bracht en die Angela's advocaten sindsdien met juridische en publiekelijke claims aan het adres van de Firma Becker optuigden.

In Der Spiegel van deze week etaleert de inmiddels 33-jarige voormalige superster zich als de lonesome cowboy van het Centre Court. "Ik ben van beroep een speler. Ik heb helaas vaak te weinig angst en neem graag risico's. " En: "Ik had geen libero of een doelman, ik was altijd maar alleen. Dat vormt iemand en dat zal in mijn leven altijd bepalend blijven." Mensen die hem goed kennen zeggen dat Boris' enige manco is dat hij zich snel verveelt en neigt te vluchten in egomaniakaal gedrag.

Natuurlijk, zo zei Becker gisteren, zal hij Anna's moeder een aardig bedrag doen toekomen. Haar advocaten staan daar trouwens op. Bij haar intrekken is niet aan de orde, want Boris-de-charmeur heeft alweer een nieuwe liefde: Sabrina Setlur, een sexy rap-zangeresje van 27, met wie hij gisteren de presentatie van het nieuwe Formule I-raceteam van McLaren-Mercedes in het Spaanse Valencia opluisterde.

Sabrina, aldus Becker, was niet de aanleiding voor de scheiding van Babs. " Een snel avontuurtje kan men toch niet op een lijn stellen met gezin en kinderen en vertrouwen en respect." Wel bekent hij dat van de negen jaren, die hij samen met Babs doorgebracht, er zeven "onschuldig" waren. En beweren wetenschappers niet dat de mens alle zeven jaren verandert, tot aan het 49ste levensjaar?, zo houdt hij zijn interviewers voor. Boris, de levenskunstenaar, is van plan deze theorie nog even in de praktijk te brengen. Met de naar schatting 30 miljoen mark die hij Babs moet betalen en 10 miljoen voor Angela een kostbaar genoegen.

NRC Webpagina's
8 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad