U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Shell

Shell


Shell: winst komt op record

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 8 FEBR. De oliemaatschappij Koninklijke/Shell Groep heeft vorig jaar een recordwinst geboekt van 13,1 miljard dollar (31,5 miljard gulden), 85 procent meer dan het jaar ervoor. De oliemaatschappij zal dit jaar het door de winstexplosie overvloedige kasgeld gebruiken voor de inkoop van eigen aandelen.

Dit heeft de Nederlands-Britse onderneming vanmorgen bekendgemaakt. "We zijn zeer tevreden", zei vice-bestuursvoorzitter J. van der Veer: "We hebben de wind mee gehad met de hoge olieprijs, maar we hebben zelf ook het bedrijf aangepakt met belangrijke kostenreducties in alle geledingen van het bedrijf." Op de Amsterdamse effectenbeurs het aandeel Koninklijke met tot euro.

Doordat Koninklijke/Shell zelf olie oppompt, profiteert de onderneming sterk van de dure olie. Was de olieprijs in 1999 nog gemiddeld 17,95 dollar per vat, vorig jaar lag de prijs op 28,50 dollar. Shell produceerde vorig jaar vijf procent meer olie en zeven procent meer gas. De dure olie maakte ook de brandstof aan de pomp duur. "Maar wij hebben geen invloed op de olieprijs, noch op de accijnzen. Wij zijn slechts de boodschapper aan de pomp; u moet de boodschapper niet neerschieten", zei Van der Veer over de kritiek die oliemaatschappijen hebben gekregen. Samen met de hogere marges bij de raffinage compenseerde de dure olie ruimschoots de lagere marges bij de verkoop en de chemie. Het rendement op geïnvesteerd vermogen steeg daardoor van 12,1 naar 19,5 procent. Gecorrigeerd voor de hoge olieprijs ligt Shells rendement nu al op zijn doelstelling van 14 procent. Dat komt door het programma voor kostenreductie, waarvan de doelstelling inmiddels is bijgesteld van 4 naar 5 miljard dollar per jaar. Door het effect van de aandeleninkoop en een sterk verhoogd dividend ontvangen de aandeelhouders over vijf jaar 50 procent meer, zei Van der Veer.

NRC Webpagina's
8 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad