U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s

Fed verlaagt Amerikaanse rente met 0,5 procentpunt

Door onze correspondent MARC CHAVANNES
WASHINGTON, 1 FEB. De Federal Reserve Board heeft de rente voor de tweede keer in een maand met 0,5 procentpunt verlaagd. Zij is bezorgd over verdere tekenen van verzwakking van de Amerikaanse economie. Een nieuwe verlaging wordt in bedekte termen in het vooruitzicht gesteld.

De renteverlaging kwam overeen met de verwachtingen. De financiële markten hadden de verlaging daarom al ingecalculeerd. De ‘klassieke' beurs van Wall Street reageerde per saldo nauwelijks, na een aanvankelijke opleving en een lichte neergang. De Nasdaq high tech beurs verloor 2,3 procent.

De renteverlaging is de sterkste in één maand sinds vijftien jaar. Zij kwam na nieuwe ongunstige berichten over de Amerikaanse economie. Dinsdag werd bekend dat het vertrouwen van consumenten voor het eerst na jaren ononderbroken optimisme sterk is gedaald. Het bereikte het laagste punt sinds 1993.

Gisteren maakte het ministerie van handel bekend dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal maar weinig is gegroeid ten opzichte van het kwartaal ervoor. Op jaarbasis zou die groei neerkomen op 1,4 procent. In het tweede kwartaal werd nog een groei op jaarbasis van 5,6 procent gehaald. In 1999 werd in het vierde kwartaal een recordgroei van 8,3 procent geboekt.

De Fed wijst er op dat het vertrouwen van zowel consumenten als bedrijfsleven gevaarlijk is aangetast. De koopkracht heeft direct te lijden van de stijgende energieprijzen. De investeringen van bedrijven zijn eind vorig jaar ingestort, constateert de Fed, die er overigens op wijst dat op langere termijn de nieuwe technologieën en de resulterende productiviteitswinst hun gunstig effect blijven hebben. Op korte termijn achtten de centrale bankiers een snel hanteren van het rentewapen geboden. Dat kan gezien het uitblijven van meer inflatie.

In het Amerikaanse Congres is tevreden gereageerd op de actie van de Fed. De verlaging helpt het bedrijfsleven op korte termijn. De beweegredenen van de Fed geven de Republikeinse regerings-meerderheid nieuwe argumenten om de brede verlaging van de inkomstenbelasting, die president Bush tijdens de verkiezingen heeft beloofd, snel door te voeren.

NRC Webpagina's
1 FEBRUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad