U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Dossier Amerikaanse Verkiezingen

Bush begint met een bijna leeg bureau

Door onze correspondent MARC CHAVANNES
WASHINGTON, 24 JAN. Alles was gepland. President George W. Bush wist wat hij wilde doen. Maar er was deze week toch een verrassing. Toen zijn medewerkers de kamers in het Witte Huis hadden verdeeld, bleek dat velen de W op het toetsenbord van hun computer misten.

De letter W is de korte aanduiding voor de nieuwe president, de voorletter die hem onderscheidt van zijn vader George Bush, die tot 1993 vice-president en president was. De traditie wil dat het Witte Huis leeg wordt overgedragen: alle mappen gaan mee naar de bibliotheek van de vorige president, alle harde schijven worden meegenomen, de vaste vloerbedekking wordt opnieuw gelegd.

Maar tientallen computers zonder W, dat staat niet in de draaiboeken. The Washington Post, die het anonieme maar wel bevestigde bericht gisteren bracht, wist te melden dat sommige medewerkers van de vorige president de omstreden letter boven op hoge deuren van de statige ambtsvilla hebben geplakt. Anderen hebben de W onleesbaar gemaakt.

Zegslieden voor de regering-Clinton waren niet te bereiken. Die regering bestaat niet meer. Alleen de voormalige woordvoerder van voormalig presidentskandidaat Al Gore, Chris Lehane, werd nog opgespoord door de krant. Zijn verklaring: ,,Ik denk dat men de W de afgelopen jaren niet nodig had. Hij is gewoon geatrofieerd. Maar het kan ook het werk zijn van een grote linkse samenzwering die nu voelbaar wordt.''

Het was niet het zwaarste probleem dat de nog rudimentaire nieuwe ploeg moest aanpakken, naast het het verdelen van de draagbare telefoons en het aan de praat krijgen van de emails. De echte test is natuurlijk het beleid, althans de indruk dat er beleid wordt gemaakt.

Een hele rij ministers is inmiddels door de Senaat goedgekeurd. Daaronder het hele A-team: Rumsfeld (defensie), O'Neill (financiën) en Powell (buitenlandse zaken). Intussen blijkt uit de gedetailleerde financiële verklaringen die de dames en heren moeten inleveren bij de Senaat dat de meesten vele malen miljonair zijn. Powell vergaarde met vijf jaar lezingen houden ongeveer 27 miljoen dollar.

Ook wat dat betreft is de president niet bang zich te omringen met meer ervaren figuren. Hij maakte deze week ook bekend dat Powells zoon Michael (37) het voorzitterschap van de belangrijke Federal Communications Commission overneemt. Michael Powell, die zijn militaire loopbaan moest opgeven na een zwaar auto-ongeluk in Duitsland, is jurist en was al lid van de FCC.

De benoeming die nog steeds rumoer oplevert is die van John Ashcroft tot attorney general, minister van justitie. De Senaat gaat er op zijn vroegst pas volgende week over stemmen. Na een week van zeer pittige hoorzittingen stelden leden van de commissie voor justitie nog meer dan 200 aanvullende vragen, waar Ashcroft schriftelijk op moet antwoorden.

De oud-senator en oud-gouverneur van Missouri werd gisteren geconfronteerd met een toespraak die hij hield in 1997. Hij klaagde daarin over ‘juridische tirannie', te actieve interpretatie door rechters van de wet (in een richting die hem niet beviel). De man die, naar verwachting de volgende minister van justitie van de Verenigde Staten wordt, sprak honend over ,,afvallige rechters een minachtende, intellectuele elite in jurken.''

Vandaag zou president Bush zijn partijgenoot en voormalige tegenstander tijdens de voorverkiezingen senator John McCain ontvangen. De senator heeft opnieuw zijn wetsontwerp voor hervorming van de toegestane politieke financiering ingediend. Tot nu werd zijn idee om omvangrijke bijdragen van bedrijven en personen, die de wet omzeilen, in de Senaat getroffen door een filibuster (het blijven praten over een wetsontwerp, waardoor het niet in stemming kan komen).

Tijdens de aanloop naar de verkiezingen van november kreeg McCain veel steun voor zijn ideeën. Hij zegt dat hij in de Senaat nu de zestig stemmen achter zich heeft die nodig zijn om een filibuster te breken. President Bush is tot nu toe een tegenstander van de beperking van ‘soft money' geweest. McCain dreigt zijn thema nu aan iedere wet op te hangen, waar Bush snel mee wil schitteren, zoals onderwijs en belastingverlaging. Voor onderwijs presenteerde hij gisteren een serie ideeën. Het lang beloofde belastingplan wordt over enkele weken verwacht. Het wordt voor Bush tijd het probleem-McCain op te lossen.

NRC Webpagina's
24 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad