U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Australian Open

International Tennis Federation


Australian Open

Hingis voorkomt halve finale tussen zusjes Williams

Door onze redacteur ROBERT MISSET
MELBOURNE, 24 JAN. Na twee doldwaze kwartfinales op de Australian Open weet Martina Hingis dat de Amerikaanse tenniszusjes Williams nog één troef in handen hebben om haar de weg naar een vijfde finale in Melbourne te versperren. Hingis versloeg in een thriller van 2 uur en 19 minuten de 19-jarige Serena Williams met 8-6 in de derde set, nadat ze in het laatste bedrijf een dubbele break had achtergestaan en op 4-2 nog eens vier breakpoints had overleefd. Morgen speelt de nummer 1 van de wereld in de halve finales tegen Venus Williams, die in haar partij tegen Amanda Coetzer ook al met 8-6 in de derde set ontsnapte.

Na de eerste set zal Hingis niet hebben gedacht dat ze nog problemen zou hebben met Serena Williams. De 19-jarige Zwitserse speelde volgens zichzelf ,,het beste tennis uit mijn carrière'' en won de eerste reeks met 6-2. Tot 3-2 in de tweede set domineerde Hingis de partij, al worstelde de jongste van de Williams-zusjes in die fase met de naweeën van een lichte voedselvergiftiging. Toen Hingis bij een 4-3 achterstand haar service inleverde, kantelde de wedstrijd in het voordeel van de gespierde Serena Williams. Bij een dubbele break voorsprong in het derde bedrijf leek niets een familieonderonsje in de halve finales tussen Venus en Serena in de weg te staan.

Een break werkte Hingis nog weg, waarna ze bij een 4-2 achterstand tegen drie breakpoints voor Williams aankeek. Ook die poetste ‘Smartina' weg in adembenemende slagenwisselingen met de Amerikaanse atlete, die ook een vierde breekkans onbenut liet. Ook op 5-5 toonde Hingis zich mentaal ijzersterk, toen ze in een fantastische rally wederom een breakpoint uitwiste. Het serveren was haar zwaar gevallen, toen de opwindende partij zijn climax bereikte. ,,Ik kreeg mijn voeten nauwelijks nog van de grond bij het opslaan'', erkende Hingis. ,,Maar ik zag aan de andere kant van het net dat Serena nog vermoeider was dan ik. Ik heb de laatste strohalm gegrepen en hem niet meer losgelaten.''

Het eerste matchpoint op 7-6 werkte Serena Williams nog in grootse stijl weg met een lob en een stopvolley. Op het tweede wedstrijdpunt sloeg Hingis wel toe, waarna ze opgelucht constateerde ,,dat ik ook door de zusjes Williams niet zo maar wordt overpowerd''. Dat zal Hingis morgen wederom moeten bewijzen tegen een lid van de familie Williams wil ze na twee jaar weer eens een grandslamtoernooi winnen. Haar laatste grandslamzege dateert alweer uit 1999, toen ze op Melbourne Park voor de derde keer op rij zegevierde. Vorig jaar verloor Hingis in de finale van titelverdedigster Lindsay Davenport.

Venus Williams balanceerde in haar partij tegen Amanda Coetzer op de rand van uitschakeling, toen de 29-jarige Zuid-Afrikaanse bij een 5-3 voorsprong in de derde set voor een plaats in de halve finales mocht serveren. Maar niet voor de eerste keer in haar carrière bezweek Coetzer – met haar 1.58 meter de kleinste speelster uit het circuit – onder de spanning, hoewel de oudste Williams haar zelfs op 6-5 nog een reddingsboei toewierp. Ook die geste was niet aan Coetzer besteed.

Zo liep de eerste aflevering van de Amerikaanse Sister Act nog goed af voor Venus, die in de afzichtelijke partij over drie sets (2-6, 6-1 en 8-6) maar liefst 56 onnodige fouten produceerde. Ook in het optreden van haar zusje Serena ontbrak elke logica, al zal vader Richard Williams thuis voor de televisie toch hebben gedacht dat hij morgen beide dochters in een familieonderonsje had mogen aanmoedigen. Pa Williams zal nu al zijn geld zetten op Venus, die vorig jaar al twee grandslamtoernooien (Wimbledon en de US Open) op haar naam schreef.

NRC Webpagina's
24 JANUARI 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad