U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  E C O N O M I E
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Philips

Uitvinder neemt idee mee in graf

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 23 JAN. Het scenario is geschikt voor een bloedstollende film: een elektrotechnicus doet na twintig jaar experimenteren een uitvinding die de computerbranche op zijn kop kan zetten. Met hulp van Roel Pieper krijgt hij 's werelds belangrijkste investeerders wildenthousiast. Maar de uitvinder kan maar kort van zijn erkenning genieten. Hij krijgt een hartaanval en neemt het geheim van zijn technologie mee in zijn graf. Of is er iemand met de vinding vandoor?

Het blad Quote beschrijft deze maand hoe de 54-jarige elektrotechnicus Jan Sloot in het voorjaar van 1999 in contact kwam met Roel Pieper. Hoe verbaasd en enthousiast de toenmalig Philips- bestuurder reageerde en hoe slagvaardig hij handelde. "Ik kom voor jullie werken", was de reactie van Pieper en hij legde direct zijn veeleisende optiepakket op tafel, stelt Quote. Tegenover deze krant bevestigde Roel Pieper gisteravond in grote lijnen het verhaal. Hij ontkent dat hij direct voor Sloot wilde gaan werken, maar erkent dat hij wilde investeren. Sloot ontwikkelde een coderingssysteem dat beeld en geluid zeer efficiënt kan opslaan: alle films ter wereld op één cd, claimde de elektrotechnicus. Pieper: "De technologie had beperkingen, maar tachtig procent van wat Sloot claimde kon hij waarmaken." Is Pieper er met de technologie vandoor? "Philips heeft de vinding afgewezen" zegt Carl Jan van Driel van Philips Research, een ingenieur die aanwezig was bij een ontmoeting met Sloot. Pieper benadrukt dat dit is gebeurd in overleg met het Natlab. "Ik heb het binnen Philips zeker drie keer voorgelegd, maar ze wilden er niet aan", zegt hij.

In elk geval vliegt de Philipsbestuurder in de zomer van 1999 met Sloot en enkele vertrouwelingen naar de VS. Hij demonstreert de technologie bij Computer Associates, en gerenommeerde invensteerders. "You are going to be the richest man on earth", zegt investeerder Tom Perkins tegen Sloot. Ook ABN Amro toont zich bereid om te investeren.

Twee dagen daarna sterft Sloot aan een hartaanval. Op diens begrafenis belooft Pieper dat hij diens technologie succesvol op de wereld zal brengen, schrijft Quote. Maar de technologie is verdwenen, zegt Pieper. Zelfs een detective die de gangen van Sloot is nagegaan kan niet achterhalen waar de elektrotechnicus de geheime zogeheten broncode - de basis voor de programmatuur - voor zijn innovatie verborgen houdt. Dipro en The Fifth Force, de vennootschappen die zijn opgericht om de vindingen van Sloot te exploiteren bestaan nog steeds. Pieper: "Je weet immers nooit wat er nog kan gebeuren."

NRC Webpagina's
23 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad