U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Allerlaatste kans voor EM.TV


In de Duitse financiële wereld gonst het van de geruchten nu de toekomst van het kleine, maar populaire EM.TV op het spel staat.

Door WILLEM WANSINK

BERLIJN, 23 JAN. Na een maandenlange val schoot het aandeel EM.TV, het film- en sportrechtenbedrijf uit München, eind vorige week ineens met 60 procent omhoog op de Neuer Markt. Behalve de Duitse televisiegigant Kirch bleken ook Amerikaanse financiers en Duitse en Italiaanse autofabrikanten interesse te hebben in overname. Naast de Amerikaanse beleggingsgroep Hellman & Friedman worden ook de namen van DaimlerChrysler en Fiat genoemd. Inzet van de strijd is het aandeel van EM.TV in de Formule-1-autoraces. Auto's zijn sexy, de Formule-1 is sexy, dus is EM.TV ook sexy, zo luidt een verklaring voor de belangstelling in de ontwikkelingen bij het entertainment-bedrijf. Sinds maart 2000 is EM.TV voor 50 procent eigenaar van SLEC, de holding die de rechten op de Formule-1-races bezit. Om dit belang te verwerven, werd 3,75 miljard mark betaald aan oprichter Bernie Ecclestone. In het contract staat, dat EM.TV zijn aandeel kan opvoeren tot 75 procent via een zogeheten put- optie voor Ecclestone. Kosten: 2,2 miljard mark. Maar EM.TV heeft geen geld meer.

Eind 2000 erkenden de eigenaars van EM.TV, de flamboyante broers Thomas en Florian Haffa, dat ze zich hadden vertild. Kort daarop werd bekend dat er met de cijfers was geknoeid. Zo moest de winstprognose over 2000, vóór belasting, van 600 miljoen mark worden gecorrigeerd naar 50 miljoen, waarna Florian Haffa (35) terugtrad als financieel directeur. Inmiddels heeft ook bestuursvoorzitter Thomas Haffa (48) toegegeven, dat hij niet correct heeft gehandeld. Zonder de verplichte toestemming van de banken te vragen, verkocht hij in januari en februari vorig jaar 100.000 aandelen EM.TV voor 40 miljoen mark. Toen de koers reeds was gedaald, incasseerde broer Florian Haffa op zijn beurt nog eens 34 miljoen mark voor 450.000 aandelen.

Veel kleine beleggers vielen de schellen van de ogen. Prompt werd een aanklacht wegens voorkennis ingediend tegen 'de leugenaar' Haffa. Maar volgens insiders kan hem niet eens zoveel worden verweten. Ooit was EM.TV de lieveling van de beurs. Na de introductie op de Neuer Markt, in 1997, schoot de koers met 32.000 procent omhoog. Vorig jaar zette de ommekeer in. Binnen enkele maanden kelderde het aandeel van 115 euro per stuk naar minder dan 10 euro. Maar nadat Haffa in gesprek was geraakt met de machtige Kirch-groep stabiliseerde het aandeel rond 4 euro. Tegen betaling van 1,25 miljard mark zou Kirch een belang van 17 procent in EM.TV verwerven, dat hem tevens stemrecht voor 25 procent verschafte. De deal leek perfect. Onder de vleugels van de Beierse media-tycoon Leo Kirch (74) kon EM.TV een veilig heenkomen zoeken.

Toen de koers vrijdag met 60 procent steeg tot 10,20 euro en ook deze week sterk werd geopend, veerden de analisten op. Zou dit het einde betekenen van de pessimistische stemming op de beurs? Natuurlijk niet. De reden voor de ommezwaai was veel trivialer. De onderhandelingen tussen EM.TV en Kirch waren vastgelopen op de onbuigzame houding van de onderhandelaars, die Haffa keiharde voorwaarden hadden opgelegd. Ook bleken zich andere gegadigden bij Ecclestone te hebben gemeld.

Daarmee krijgt EM.TV een allerlaatste kans. Volgens Der Spiegel worden de aandelen in de Formule-1 nu voor 1,5 miljard mark doorverkocht. Tweederde gaat terug naar Ecclestone, die zijn troetelkind met behulp van Amerikaanse financiers en mogelijk ook DaimlerChrysler overeind kan houden. In ruil daarvoor trekt hij zijn put-optie van 2,2 miljard mark in, waardoor het Münchense entertainment-bedrijf uit de brand is. Uiteraard behoudt EM.TV de rechten op de Formule-1-races. Want dat is de sexy goudmijn waarom het de mannen van Haffa al die tijd te doen was.

NRC Webpagina's
23 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad