U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Apple

Hewlett Packard

Californië

Ministerie van Energie VS

Southern Californian Edison

PG & E

Reliant Energy


Pc-makers in het donker


Delen van Californië zitten zonder stroom. Beheerders van het elektriciteitsnetwerk zijn gedwongen om de knop om te draaien. "We schijnen door onze magie heen te zijn."

Door onze redacteur PAUL FRIESE

ROTTERDAM, 18 JAN. De Middeleeuwen anno 2001. In Silicon Valley zaten computerfabrikanten als Apple en Hewlett-Packard gisteren een uur zonder stroom. Hun personeel tot aan het topmanagement toe werd gedwongen pen en papier in plaats van pc's te gebruiken en van het daglicht te profiteren in plaats van het licht van tl-buizen dat ze gewoon zijn. In het verkeersdrukke San Francisco deden op veertig belangrijke kruisingen de verkeerslichten het niet en moesten zestig politieagenten het verkeer handmatig in goede banen leiden. Op de Cadillac-markt in Tenderloin, een wijk van de stad, werd bij kaarslicht gehandeld. Bewoners huiverden in de kille vertrekken van hun Victoriaanse huizen.

De politie van Los Angeles, die de grootste gevangenissen van het land beheert, werd om veiligheidsredenen van de stroomuitval uitgezonderd. In Fresno, ten noorden van Los Angeles, waren moeders verbitterd dat ze voor hun kinderen geen soep op een stoofje konden verwarmen. In Watsonville, ten zuiden van San Francisco, ging in het centrum het licht uit. De politie had een eigen generator, maar de zakenwereld niet.

Vandaag wordt in grote delen van Californië de stroom opnieuw voor enige uren afgesloten. Gisteren gebeurde dat al in het noorden en midden van deze Amerikaanse staat aan de westkust van de Verenigde Staten. Gouverneur Gray Davis van Californië riep gisteren de noodtoestand uit en machtigde het ministerie van Waterbronnen elektriciteit te kopen met belastinggeld. Volgens de Los Angeles Times van vandaag ging Davis tot handelen over nadat vier elektriciteitsbedrijven elders in de VS hadden gedreigd om twaalf uur gistermiddag het bankroet te zullen veroorzaken van de grootste twee distributiebedrijven in Californië, als het Californische parlement de staat niet zou machtigen zelf elektriciteit te kopen. De gouverneur, die volgens de media kwaad en vermoeid keek, weigerde te zeggen hoeveel belastinggeld met de inkoop van elektriciteit door de staat Californië is gemoeid. De elektriciteitscrisis werd gisteren nog aangewakkerd door een koudegolf in het noordwesten, waardoor de vraag naar stroom toenam. Nadat verscheidene keren in de afgelopen weken de stroom bijna werd afgesloten, maar nog net op tijd met kunst- en vliegwerk een stroomuitval kon worden vermeden, is nu de netwerkbeheerder in Californië aan het eind van zijn latijn. "We schijnen door onze magie heen te zijn", zei een woordvoerder van de netwerkbeheerder tegen de krant. Om twee uur gistermiddag, ruim twee uur nadat de netwerkbeheerder was begonnen de stroom af te sluiten, slaagde de staat Californië er in voldoende elektriciteit elders te kopen om de stroomuitval in het noorden te stoppen. Op dat moment werd voorspeld dat tegen de avond ongeveer twee miljoen verbruikers in heel Californië door de stroomuitval zou worden getroffen, onder wie verbruikers in het zuiden die stroom betrekken van Southern California Edison, een van de twee bijna bankroete distributiebedrijven. Over het algemeen is de stroomuitval zonder incidenten verlopen en goed door de autoriteiten opgevangen. Twee ziekenhuizen kwamen zonder stroom te zitten, ondanks de toezegging van het distributiebedrijf dat medische faciliteiten van de stroomuitval werden uitgezonderd.


Zie ook:

Stroom ook buiten Californië risico (12 januari 2001)

NRC Webpagina's
18 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad