U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Apple

Hewlett Packard

Californië

Ministerie van Energie VS

Southern Californian Edison

PG & E

Reliant Energy


Grote delen van staat zonder stroom

Californië roept noodtoestand uit


SACRAMENTO, 18 JAN. Gouverneur Gray Davis van Californië heeft woensdag noodtoestand uitgeroepen in zijn door een elektriciteitscisis geteisterde staat.

Dat gebeurde nadat de netwerkbeheerder de stroom afsloot voor honderdduizenden verbruikers van het noorden van Californië tot aan bijna Los Angeles toe. Het was voor het eerst dat in zo'n groot deel van de 33 miljoen inwoners tellende staat aan de westkust van de VS de stroom in het kader van distributie werd afgeschakeld.

Onder de gebieden waar de stroom tijdelijk werd afgesloten was Silicon Valley, het centrum van de hightech industrie, dat veel stroomverslindende producten voortbrengt. Stoplichten vielen uit en liften bleven steken. Met name inwoners van Sacramento, San Francisco en San Jose werden getroffen. De gouverneur gaf weinig bijzonderheden over zijn noodmaatregel. Hij zei alleen dat de twee grootste distributiebedrijven van Californië, Pacific Gas & Electric (PG&E) en Southern California Edison, op de rand van het bankroet stonden.

Davis gaf het ministerie van Waterbronnen de opdracht stroom te kopen van de grote elektriciteitsbedrijven elders in de VS, hoofdzakelijk in Houston, die Californië van stroom voorzien. De staat zou deze stroom vervolgens aan de twee bijna bankroete private distributiebedrijven verkopen.

De stroomuitval begon gistermorgen om 11.40 uur en duurde drie uur in het midden en noorden van Californië. Zo'n half miljoen verbruikers in een bepaald gebied werden een uur van de stroom afgesloten, waarna de stroom werd hersteld en het volgende gebied aan de beurt was.

Daartoe gaf de stroomnetbeheerder de opdracht aan PG&E, een van de twee distributiebedrijven die in financiële moeilijkheden zijn gekomen wegens de halfbakken deregulering van de elektriciteitsvoorziening in Californië: wel vrije concurrentie, maar geen vrije prijzen.

De bedrijven in Californië mogen van de staat de dure stroom die ze van de elektriciteitsbedrijven elders in de VS kopen niet volledig doorberekenen aan hun afnemers. Daardoor hebben ze inmiddels een schuld opgebouwd van 11,5 miljard dollar en staan ze aan de rand van de afgrond.

Op hun beurt zijn de elektriciteitsproductiebedrijven niet geneigd hun stroom te leveren omdat ze bang zijn dat de rekening niet meer wordt betaald. Nu zal de staat Californië de stroom inkopen en aan de distributiebedrijven doorverkopen, terwijl de schaarste wordt bestreden door distributie. Volgens waarnemers is dat het bewijs dat de deregulering, die om puur politieke redenen niet volledig was, op een mislukking is uitgelopen. (Reuters, AP, Bloomberg, NYT)


Zie ook:

Stroom ook buiten Californië risico (12 januari 2001)

NRC Webpagina's
18 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad