U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
KNSB

Schaatsen.nl


Shepel Europees kampioen schaatsen


Door een onzer redacteuren
BASELGA DI PINČ, 15 JAN. Aan het einde van de turbulente Europese schaatskampioenschappen allround die werden ontsierd door talrijke valpartijen stond er bij de mannen een Rus op de hoogste trede van het podium. ,,De armste schaatser heeft gewonnen, geld zegt dus niet alles'', merkte Bart Veldkamp op over de verrassende winnaar Dmitry Shepel. De Haagse schaatsbelg, die vleugels had op de vijf en de tien kilometer, werd zelf tweede. Hij kwam op de afsluitende afstand 1,14 seconden tekort om op z'n 33ste nog de titel te veroveren. Hij was nog nooit tweede geworden op een EK en had tien jaar geleden voor het laatst op het ereschavotje gestaan.

De Nederlanders Ids Postma en Jochem Uytdehaage volgden Veldkamp in de algemene rangschikking. Maar zaterdag was de favoriet voor de titel op een spectaculaire wijze uitgeschakeld voor de zege. Mark Tuitert ging in zijn rit op de 1.500 meter hard onderuit en kon niet meer verder schaatsen. Hij stapte op een blokje in de bocht. De twintigjarige debutant was ontroostbaar. Zijn vader had samen met vier broers een treinreis van achttien uur aanvaard om hem in het bergdorpje Baselga di Pinč te kunnen bewonderen.

Ids Postma werd door het incident gehinderd en mocht overrijden. De kleine tijdwinst die hem dat opleverde was gisteren op de tien kilometer bij lange na niet voldoende om Shepel (winnaar van 1.500 meter) en Veldkamp van zich af te houden. ,,Maar zonder de val van Tuitert was ik op de mijl wel een seconde harder gegaan'', sprak hij spijtig.

Shepel beleefde gisteren de dag van zijn leven. De wereldkampioen junioren van 1998 ging op de tien kilometer tot de bodem. Hij is de opvolger van Guljajev die in 1987 de laatste Russische kampioen was. ,,Ik hoop dat deze overwinning in mijn land meer financiėle en sportieve mogelijkheden zal opleveren voor de schaatssport'', aldus Shepel tegenover de internationale pers. Er waren echter geen Russische verslaggevers die over zijn prestatie konden berichten. ,,Ze zullen het in mijn land moeten zien op Eurosport.''

De 23-jarige rijder uit Sint Petersburg hoopt op een profcontract. Veldkamp onthulde dat zijn ploeg Wehkamp onlangs heeft onderhandeld met Shepel. ,,Maar dat kwam niet rond omdat het budget niet toereikend was. Shepel is een enorm talent. Als hij van betere faciliteiten gebruik zou kunnen maken (in Rusland is geen kunstijsbaan, red.) zou hij veel betere prestaties leveren.''

Veldkamp verbaasde zichzelf met scherpe tijden op de vijf kilometer (6.33,65) en tien kilometer (13.38,72). Bij ontstentenis van Romme was hij met afstand de beste stayer. ,,En dat geeft vertrouwen voor de Spelen van volgend jaar'', meende de veteraan. Op de tien kilometer had hij pas in de slotfase in de gaten dat Shepel in elkaar stortte. ,,Als ik drie ronden voor het einde had versneld was ik kampioen geworden. Ik moet wat meer aan mijn openingen werken op de korte afstanden. Die zijn nog dramatisch.''

Bij de vrouwen was Gunda Niemann-Stirnemann weer een klasse apart. Op de drie en vijf kilometer maakte ze de magere prestaties van de 500 en 1.500 meter volledig goed. Het betekende de achtste Europese titel voor de 34-jarige Duitse. Ze besliste de titanenstrijd met haar grote rivale en landgenote Claudia Pechstein opnieuw in haar voordeel. Debutante Wieteke Cramer werd de beste Nederlandse met een derde plek. Maar ze besefte dat ze nooit zover zou zijn gekomen als de zieke De Jong aan de start was verschenen, de Russin Varvara Barysheva niet was gevallen en Groenewold op de eerste dag niet zou zijn gediskwalificeerd.

Voor het Noorse schaatsen worden de WK allround in Boedapest een sombere aangelegenheid. Voor het eerst in 105 jaar zullen de Scandinaviėrs niet vertegenwoordigd zijn bij de wereldtitelstrijd over vier afstanden. De prestaties van de Noorse schaatsers en schaatssters bij de EK in Baselga di Pinč waren daarvoor te zwak.

In het mannentoernooi eindigde Stian Björge als beste Noor, op de dertiende plaats. Hij had minstens een plaats hoger moeten eindigen om nog kans te maken op afvaardiging. Eskil Ervik, op de 10 kilometer gedubbeld door de Zwitser Feigenwinter, werd veertiende. Petter Andersen en Lasse Saetre (val) plaatsten zich niet voor de slotafstand.

In het vrouwentoernooi greep Annette Bjelkevik de zeventiende plaats. Als enige Noorse deelneemster kon ook zij daardoor geen startplek veroveren. De Noorse bond heeft de komende week crisisberaad, daarna zullen eventueel maatregelen worden genomen. In 1896, het laatste jaar zonder Noorse deelname, pakte Jaap Eden voor Nederland de wereldtitel in het huidige Sint Petersburg.


Zie ook:

Tuitert uitgeschakeld na val (13 januari 2001)

NRC Webpagina's
15 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad