U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Schaatsen.nl

Talloze valpartijen door slechte ijsbaan

Tuitert uitgeschakeld na val

Door onze redacteur ERIK OUDSHOORN
BASELGA DI PINE, 13 JAN. Een val maakte zaterdagmiddag radicaal een einde aan de droom van Mark Tuitert om als debutant Europees kampioen schaatsen te worden. Het twintigjarige talent kon de rit niet uitrijden waardoor hij het toernooi voortijdig moest verlaten.


Schaatser Mark Tuitert wordt per brancard afgevoerd na een val waarbij hij zijn knie blesseerde.
(Foto Leo Vogelzang)

Tuitert, toen nog leider in het klassement, stapte in zijn rit op de 1.500 meter in de bocht op een blokje. Hij gleed onderuit en botste op pijnlijke wijze tegen de stootkussens. Zijn tegenstander Ids Postma, die hinder ondervond van de val, mocht twee uur later overrijden.

Tuitert was na een medische controle ontroostbaar. Het besef dat hij de Europese titel allround kon vergeten deed pijn. ,,Ik nam de bocht te scherp'', zei Tuitert ,,Ik nam te veel risico's." De troostende woorden van zijn coach Peter Mueller waren slechts een doekje voor het bloeden. De Amerikaan hield Tuitert voor dat hij nog vele kampioenschappen kan winnen. ,,Mark weet nu wat het is om met de grote jongens te schaatsen'', aldus Mueller, die ook met Dan Jansen en Erben Wennemars dramatisch valpartijen meemaakte.

Tuitert was op de EK niet de enige die tegen de ijsvloer smakte. Op de eerste dag vloog Anni Friesinger uit de bocht op de 500 meter. De Duitse vriendin van Ids Postma bleef zaterdag na een bezoek aan het ziekenrting in haar nek in bedrting in haar nek in bed. De Finse Johanna Laine ging bij het inrijden onderuit, maakte een spagaat en moest met een liesblessure per brancard worden afgevoerd. Jochem Uytdehaage (vierde in klassement) bleef op de 1.500 meter op miraculeuze wijze op de been.

Rijders en coaches klagen over de kwaliteit van het ijs op de baan van het Italiaanse Dolomietendorpje Baselga di Pinč. De ijsvloer wordt slecht geprepareerd. Sneeuw en regen worden niet goed weggeveegd waardoor er een broos oppervlak ontstaat. In de bochten zitten hier en daar dunne scheurtjes. De boarding is niet optimaal bevestigd, zo bleek bij de val van Tuitert.

Wellicht geschrokken door de buitelingen die hij van dichtbij meemaakte, wilde Ids Postma aanvankelijk zijn rit op de 1.500 meter niet overrijden. Tot zijn coach Leen Pfrommer hem de kleedkamer introk en hem ervan wist te overtuigen dat die poging toch zinvol kon zijn omdat de hoogste tijd zou gelden en hij na het schaatsen nog 24 uur zou hebben om te herstellen van de inspanningen. In zijn eentje reed Postma een fractie sneller dan twee uur ervoor: 1.51,13 minuten in plaats van 1.51,31.

Dat leverde hem voor de tien kilometer ruim een seconde winst op in de achterstand (3,4 seconden) die hij op de tien kilometer moet goedmaken op de leider Dmitry Shepel. De Rus dankte de koppositie aan zijn overwinning op de 1.500 meter (1.49,42). Coach Pfrommer achteraf: ,,Dit was het waard. De Europese titel wordt beslist door heel kleine verschillen. Ik zei tegen Ids voor zijn tweede poging: ‘Zolang ik mijn vingers naar beneden houd moet je vol doorgaan'. Dat heeft hij gedaan. Maar zonder tegenstander kun je geen toptijd rijden.''

Bij de vrouwen wordt de ranglijst na drie afstanden aangevoerd door de Duitse Claudia Pechstein. Haar rivale en landgenote Gunda Niemann moet op de afsluitende vijf kilometer 6,1 seconden goed maken. Niemann herstelde zich van tegenvallende prestaties op de 500 en 1.500 meter door de 3.000 meter met grote overmacht te winnen (4.08,54). Renate Groenewold, die in een rechtstreeks gevecht met Niemann de 1.500 meter (2.00,26) op haar naam had geschreven, werd met zeven seconden achterstand tweede. De Nederlandse maakt ondanks dit sterke optreden echter geen deel uit van het algemeen klassement na haar diskwalificatie op de 500 meter.

NRC Webpagina's
13 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad