U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Rooms Katholieke Kerk

Het Vaticaan


Muskens: 'Het Vaticaan is bang en onvoorspelbaar'

Door een onzer redacteuren
BREDA, 10 JAN. De katholieke kerk is "bang" en " onvoorspelbaar in haar acties". Dat heeft bisschop Muskens afgelopen dinsdagavond gezegd in het radioprogramma Met het oog op morgen in reactie op het verbod van het Vaticaan om een diocesane synode te organiseren ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het bisdom Breda in 2003.

Volgens Muskens heeft hij aanvankelijk veel positieve reacties gehad op zijn plan, zowel van nuntius Angelo Acerbi als in Rome zelf. De bedoeling was om gelovigen, vrijwilligers en het geestelijk kader van het 500.000 katholieken tellende bisdom Breda tot 2003 te laten spreken over het geloof en de toekomstige rol van de kerk. De teksten die deze gesprekken zouden opleveren, zouden in de vorm van adviezen en beleidsstukken worden aangeboden aan bisschop Muskens. Door het bijeenroepen van een synode zouden deze adviezen kerkrechtelijke status krijgen.

Vorige week kreeg Muskens van nuntius Acerbi te horen dat het Vaticaan niet kon instemmen met de 'synode van Breda'. Volgens John Willems, perschef van het bisdom, heeft Acerbi laten weten bang te zijn dat "de polarisatie die in de jaren zeventig en tachtig in Nederland heerste" tijdens de synode weer de kop op zou steken. Bisschop Muskens wijt de afwijzing ook aan het zwalkende beleid van het Vaticaan, zo zei hij in het Radio 1-journaal. "Ik heb de afgelopen zes jaar geleerd dat de katholieke kerk onvoorspelbaar is in haar acties en reacties." Volgens Muskens is er op dit moment een machtsvacuüm in de Romeinse curie: "Blijkbaar zijn er evenveel pausen tegenwoordig als er kardinalen zijn." Gevolg is dat "bepaalde personen de paus gebruiken om dingen gezegd te krijgen", aldus Muskens. Zo worden in de recente tekst Dominus Iesus de Protestante kerken omschreven als tweederangs. Ook zegt de paus hierin dat hindoes en boeddhisten in de hemel kunnen komen. Aartsbisschop Simonis, die de Bredase synode aanvankelijk een "interessant initiatief" noemde, heeft zich inmiddels achter het Vaticaan geschaard. "De kardinaal heeft gezegd dat hij onder de huidige omstandigheden in zijn bisdom Utrecht een dergelijke synode nooit zou houden", aldus een woordvoerder. Het bisdom Breda laat weten dat de besprekingen, onder de naam 'diocesaan beraad' gewoon doorgaan.

NRC Webpagina's
10 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad