U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Vluchtelingenwerk

Vreemdelingenland
(Site over en voor vreemdelingen)

COA


Asielcentra dagen staat

'Vergoeding asielopvang moet hoger'

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 10 JAN. Eigenaren van particuliere asielzoekers centra eisen een hogere dagvergoeding voor de kosten die zij maken voor de opvang van vreemdelingen.

De eigenaren, die naast het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voor de zogenoemde aanvullende opvang zorgen, hebben de Staat in kort geding gedagvaard om een hogere dagprijs af te dwingen. Zij worden vertegenwoordigd door de vereniging voor bedrijfsopvang van personen zonder verblijfstitel. De vereniging zou hebben gedreigd de asielzoekers bij duizenden de straat op te sturen door de huisvesting op grote schaal te sluiten. Hun woordvoerder, de Haarlemse advocaat mr. F.W. Huizinga is wegens vakantie niet in staat dat te bevestigen.

Een woordvoerder van de COA wijst er op dat over een verlaging van de vergoeding al ruim een jaar met de particulieren op individuele basis wordt onderhandeld. De eigenaren dringen al langer aan op langer durende contracten, zodat hun bedrijfsvoering wat stabieler kan worden. Tot dusverre kregen de particulieren contracten aangeboden, variërend van een half tot twee jaar. De COA biedt nu, volgens de woordvoerder, wel contracten aan met looptijden van twee tot drie jaar.

Zo kunnen de particuliere eigenaren efficiënter opereren, "maar daar staat tegenover dat de particulieren dus ook een geringer bedrijfsrisico lopen", zegt de COA-woordvoerder. "Dat wordt verdisconteerd in de dagprijs." In de 'vrije-tijdssector' - het gaat in de regel om vakantie-bungalows, hotels en leegstaande accomodaties - heeft geen enkele ondernemer de garantie dat zijn accomodatie voor honderd procent volzit. "Dus menen wij dat als die garantie wordt gegeven, de prijs ook wat kan zakken", aldus de woordvoerder.

Hoeveel de dagvergoeding nu bedraagt is niet exact aan te geven. Die varieert volgens de COA globaal van achttien tot achtentwintig gulden. "Er is geen sprake van een vaste dagprijs, omdat die afhankelijk is van de duur van het contract, het aantal vreemdelingen én de lokatie. De onderhandelingen worden dus niet met die vereniging gevoerd, maar alleen met de eigenaren individueel", aldus de woordvoerder. Het kort geding dient 23 januari voor de president van de Haagse rechtbank.

NRC Webpagina's
10 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad