U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Ontslag diskjockey om Mein Kampf

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 10 JAN. De KRO heeft met onmiddellijke ingang de omstreden diskjockey van Radio 3FM, Giel Beelen, ontslagen. Directe aanleiding voor het ontslag vormt de opmerking van Beelen in het KRO-programmablad Studio dat hij Mein Kampf het "indrukwekkendste boek" vindt.

De omroep was al langer ontevreden over uitlatingen van Beelen (23) die op werkdagen tussen 14.00 en 16.00 uur het programma '0800 Giel hier' presenteerde. Beelen bezigde veelvuldig schuttingtaal, beledigde gasten en gilde wel eens Heil Giel. Bij de omroep kwamen regelmatig klachten binnen over zijn uitspraken. Beelen werd door zijn superieuren op het matje geroepen. KRO-directeur Ton Verlind: "Er is veel over en weer gepraat en geëvalueerd. Beelen had ook een speciale coach. Je kunt wel corrigeren, maar als iemand uit de bocht blijft vliegen moet je constateren dat er onvoldoende zelfinzicht ontwaakt." In het programmablad Studio van komende week zegt Geelen in de rubriek 'De Smaak van...': "Als het gaat om het indrukwekkendste boek, kom ik uit bij Mein Kampf. Dat boek is belangrijk geweest voor de geschiedenis. Bovendien is het wel interessant om een boek van een geestelijk gestoorde te lezen." De KRO noemt die opmerkingen zeer beledigend en kwetsend. Verlind: "De KRO wil best prikkelen, maar als je opmerkingen shockeren en niet aanzetten tot discussiëren, dan schiet je je doel voorbij."

Verlind is niet van plan de hoofdredacteur van het programmablad te kapittelen: de verantwoordelijkheid ligt bij degene die de uitspraken heeft gedaan. Beelen maakte begin vorig jaar furore door tijdens een nachtprogramma met een escortgirl fellatio te bedrijven. Ook baarde hij opzien door tijdens een nachtuitzending in het NOS-radioprogramma 'De dopeshow' drugs te gebruiken.

NRC Webpagina's
10 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad