U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Thaksin Shinawatra Homepage

Overheid Thailand


Absolute meerderheid

Recordzege van Thaksin in Thailand


BANGKOK, 8 JAN. De zakenman Thaksin Shinawatra heeft zaterdag bij de parlementsverkiezingen in Thailand een verpletterende nederlaag toegebracht aan de zittende regering van premier Chuan Leekpai.

Volgens voorlopige uitslagen kan Thaksins partij, Thai Rak Thai ('Thai houden van Thai'), rekenen op iets meer dan de helft van het aantal zetels in het 500 leden tellende parlement. De zege is de grootste sinds Thailand in 1932 de absolute monarchie afschafte.

Thaksin, die in de jaren negentig een aantal keren kortstondig minister en vice-premier was, heeft aangekondigd dat hij een coalitie wil sluiten met mogelijk twee andere partij - hoewel Thai Rak Thai op grond van de uitslag op eigen houtje een regering zou kunnen vormen. Thaksin zei vanochtend dat een nieuwe regeringscoalitie zou kunnen rekenen op een totaal van ongeveer 320 parlementszetels, waardoor zij de oppositie machteloos laat.

Dat de 51-jarige telecomtycoon extra versterking zoekt bij coalitiegenoten, heeft waarschijnlijk te maken met het proces dat tegen hem loopt wegens het niet-opgeven van bezittingen tijdens een voorgaand ministerschap. De zogeheten anti-corruptie commissie, die met de invoering van een nieuwe grondwet in 1997 vergaande bevoegdheden heeft gekregen, oordeelde Thaksin vorige maand schuldig aan het verzwijgen van aandelenbezit. De zaak is nu in handen van het Constitutionele Hof. Indien het Hof hem veroordeelt, kan Thaksin voor vijf jaar uit het politieke ambt worden verbannen. De nieuwe premier zou dan moeten aftreden, en dat zou Thailand in een politieke chaos kunnen storten, hebben waarnemers voorspeld.

In de peilingen was al voorspeld dat Thaksin hoge ogen zou gooien, maar dat hij met ongeveer 51 procent van de stemmen de absolute meerderheid zou halen, was niet voorzien. Thaksin richtte in juli 1998 zijn Thai Rak Thai op. In zijn campagne heeft hij de nationalistische kaart gespeeld, zich daarbij afzettend tegen de 'technocraat' Chuan Leekpai, die in november 1998 aantrad, een jaar na het uitbreken van de Aziatische financiële crisis. Thaksin verweet Chuan aan de hand te lopen van het IMF, uitsluitend bekommerd te zijn om harde sanering van de financiële instituties en geen oog te hebben voor de belangen van het Thaise bedrijfsleven - veelal in handen van invloedrijke Chinees- Thaise families.

Tegenstanders hebben Thaksin verweten dat hij de stemmen heeft gekocht met zijn rijkdom. Een van Thaksins verkiezingsbeloftes was dat hij 1 miljoen baht (ruim 53.000 gulden) zou besteden aan ontwikkelingssteun voor iedere van de 70.000 gemeenten in Thailand. De kiescommissie onderzoekt berichten over stembusfraude; vanochtend kondigde ze aan dat in ten minste vier districten herstemming moet plaats vinden.

NRC Webpagina's
8 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad