U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  K U N S T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Ministerie van Cultuur

Raad voor Cultuur

PvdA


Cultuurnota voldoet niet

Melkert wil kunstsubsidie wijzigen

Door onze redacteur MARK DUURSMA
AMSTERDAM, 8 JAN. PvdA- fractievoorzitter Ad Melkert wil een nieuw stelstel voor kunstsubsidiëring. De rijksoverheid moet zich volgens hem beperken tot subsidiëring van een twintigtal grote instellingen. Kleinere instellingen moeten door provincies en gemeenten worden gesubsidiëerd.

Melkert doet zijn voorstellen voor een "nieuwe culturele infrastructuur" in een toespraak op de nieuwjaarsreceptie van podiumkunstenorganisaties en het Amsterdams Uit Buro, die mnaandagavond wordt uitgesproken. Melkert bepleit afschaffing van de Cultuurnota, het huidige stelstel van kunstsubsidiëring. Dit systeem voldoet niet langer: "Wat een debat over de rol van de overheid zou moeten zijn, ontaardt meer en meer in een ordinaire strijd om de centen."

Melkert bepleit een grotere rol voor provincies en gemeenten bij het beoordelen en subsidiëren van kunst. Op dit moment geven zij samen al twee keer zoveel geld uit aan cultuur als de rijksoverheid. De verschuiving gaat niet ten koste van de rijksuitgaven: vorig jaar nam de Kamer een motie van Melkert aan die pleit voor geleidelijke verhoging van het kunstbudget tot 1 procent van de rijksuitgaven. Dubbele beoordeling op rijks- en lagere niveau's moet volgens Melkert verdwijnen. Voordeel hiervan is minder bureaucratie en scheiding van beoordeling op grond van kwaliteit en op grond van bereik. De rijksoverheid moet zich beperken tot subsidiëring van de grote culturele instellingen met (inter)nationale uitstraling. De Raad voor Cultuur moet zich beperken tot advisering over het cultuurbeleid en zich minder bezighouden met individuele instellingen. Een nieuw Fonds voor de Kunst moet meerjarige subsidies beschikbaar stellen aan instellingen die buiten de verdeling tussen rijk en lagere overheden vallen.

Volgens het huidige stelstel worden instellingen na een positief advies van de Raad voor Cultuur voor een periode van vier jaar door het rijk gesubsidiëerd. Vorig jaar, bij de voorbereiding voor de ronde 2001-2004, was er veel kritiek van parlement en kunstwereld op de adviezen van de Raad voor Cultuur en de Cultuurnota. In het Kamerdebat over de Cultuurnota werd een motie aangenomen waarin evaluatie van de procedure door Van der Ploeg wordt toegezegd. In een eerste reactie noemt Van der Ploeg de toespraak van Melkert "een interessante bijdrage aan de discussie". De voorstellen werden buiten hem om geformuleerd, pas dit weekend kreeg hij de toespraak onder ogen. Volgens Van der Ploeg leefde binnen de PvdA-fractie al enige maanden het verlangen om "de regionale factor te benadrukken". Eind januari stuurt Van der Ploeg een brief naar de Tweede Kamer, waarin hij "een aantal varianten agendeert" voor een nieuw stelsel van kunstsubsidiëring. In februari volgt een advies van de Raad voor Cultuur, in maart komt Van der Ploeg met een definitieve notitie. Winnie Sorgdrager, voorzitter van de Raad voor Cultuur, wil nog niet inhoudelijk reageren op de voorstellen van Melkert. "Er zullen nog andere voorstellen volgen, die we allemaal rustig gaan bekijken. Zelf zijn we ook bezig met een evaluatie."

NRC Webpagina's
8 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad