U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
VNO-NCW

Ministerie van Sociale Zaken

FNV


Werkgevers willen zieken minder betalen

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 8 JAN. De werkgeversorganisatie VNO-NCW wil dat werkgevers zieke werknemers minder loon betalen. In de CAO-onderhandelingen moeten zij daarover afspraken maken met de vakbonden. Ook moeten werkgevers minder vaak instemmen met scholing van werknemers onder werktijd.

Dat schrijft de werkgeversorganisatie in een aanbeveling voor het nieuwe CAO-seizoen aan haar leden. De toenemende krapte op de arbeidsmarkt maakt het voor werkgevers noodzakelijk hun zieke personeel "zo snel mogelijk in een passende functie aan de slag te laten gaan". Daarvoor zijn 'financiële prikkels' nodig.

"Gedacht kan worden aan het niet (volledig) aanvullen van de loondoorbetalingsverplichting tijdens ziekte van 70 procent, het instellen van een of twee wachtdagen of het inleveren van vakantiedagen bij ziekte", aldus de werkgevers. Personeel kan zo gestimuleerd worden zich minder vaak en minder lang ziek te melden. Werknemers die een jaar lang niet ziek zijn geweest zouden beloond kunnen worden met extra vrije dagen.

Het kabinet heeft verscheidene malen gepleit voor het niet volledig doorbetalen van loon bij ziekte. Wettelijk zijn werkgevers verplicht om 70 procent van het loon door te betalen, maar in veel CAO's zijn afspraken gemaakt om dat aan te vullen tot 100 procent. In december, bij het najaarsoverleg tussen kabinet en sociale partners, liet minister Vermeend (Sociale Zaken) weten winstdelingsregelingen, scholing en het opsparen van vrije tijd te willen aanmoedigen. Afspraken daarover zouden de loonstijging beperkt kunnen houden.

VNO-NCW vindt dat de aard van de scholing doorslaggevend moet zijn bij het bepalen of scholing in werktijd dan wel in eigen tijd moet plaatshebben. Maar, aldus de nota, werkgevers zouden "over het algemeen kritisch moeten zijn op het volgen van scholing in werktijd, aangezien hierdoor de arbeidsduur wordt verkort".

Vakcentrale FNV vindt dat de werkgevers "met vuur spelen". "Ik voorspel een verharding van het onderhandelingsklimaat. Het zal een opwaarts effect op de lonen hebben als de onderhandelingsruimte voor scholing en ziekte wegvalt", aldus FNV-onderhandelaar Van der Kolk.

Volgens een woordvoerder van de werkgevers is er echter "niets nieuws" aan de aanbeveling. "We willen dit al jaren en hebben geenszins de bedoeling de centrale aanbeveling op het spel te zetten."

NRC Webpagina's
8 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad